Suomen ensimmäinen maakunnallinen pyöräilynedistämisohjelma syntyy Keski-Suomeen

Keski-Suomi tekee Suomen ensimmäistä maakunnallista pyöräilynedistämisohjelmaa.

pyöräily
Keski-Suomen pyöräilynedistämisohjelma valmistuu toukokuuhun mennessä.

Tavoitteena on lisätä pyöräilyä liikennemuotona. Ohjelmaa varten kerätään keskisuomalaisten näkemyksiä Keski-Suomi pyöräilee -seminaarikiertueella. Kiertue kattaa koko maakunnan vierailemalla seitsemällä paikkakunnalla 6.-14. helmikuuta.

Kiertue pysähtyy Jyväskylässä, Jämsässä, Viitasaarella, Joutsassa, Keuruulla, Äänekoskella ja Saarijärvellä. Jokaiseen seminaariin tulee edustus myös naapurikunnista.

Keski-Suomen Liikunta laatii kevään aikana maakunnallisen pyöräilyohjelman vuosille 2018–2021. Ohjelmalla linjataan maakuntatason toimia pyöräilyn lisäämiseksi kulkutapana. Pyöräilyä edistetään myös herättämällä julkista keskustelua.

Mallia Ruotsista, Tanskasta ja Hollannista

Vastaavanlaisia pyöräilyohjelmia on onnistuneesti toteutettu Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa. Jyväskylän Pyöräilyseuran puheenjohtaja Teemu Tenhunen kertoo, että tutkimukset vahvistavat ohjelmista olevan konkreettista hyötyä pyöräilyn kehittämisessä.

Keski-Suomessa seminaareihin kutsutaan esimerkiksi kuntien, kansalaisjärjestöjen, yritysten ja muiden pyöräilynedistämiseen vaikuttavien tahojen edustajia. Kiertueella pyritään myös käynnistämään ja kehittämään paikallista pyöräilynedistämistoimintaa.

Hyvin paljon lyhyitäkin matkoja ajetaan autolla.

Teemu Tenhunen, JYPS

Teemu Tenhusen mukaan Keski-Suomi on Suomen mittakaavassa kohtuullisen hyvää pyöräilyseutua. Jyväskylässä on pyöräilyn eteen tehty paljon. Jämsässä ja Äänekoskellakin kohtuullisesti.

– Pienillä paikkakunnilla vähemmän pyöräillään ja niissä onkin paljon potentiaalia. Jos etäisyydet ovat suuria, niin silloin pyöräily ei onnistu, mutta hyvin paljon lyhyitäkin matkoja ajetaan autolla, kertoo Tenhunen.

Sähköpyöräilyä Tenhunen suosittelee kaiken kokoisille paikkakunnille. Sähköpyörällä taittuu pidempikin matka ja tavarankuljetuskin helpottuu.

Keski-Suomen pyöräilynedistämisohjelma valmistuu toukokuuhun mennessä.
Keski-Suomen pyöräilynedistämisohjelma valmistuu toukokuuhun mennessä.

Keski-Suomen valmis pyöräilynedistämisohjelma julkaistaan Keski-Suomi pyöräilee -päätösseminaarissa 7. toukokuuta. Seminaari on osa Jyväskylän Pyöräilyviikon ohjelmaa. Pyöräilyviikon suojelijaksi ja avaajaksi tulee liikenneministeri Anne Berner.