"Hito hyvä olis! Parkkipaikkoja olis joka puolella!" – keskusta kiehtoo jäähallin sijoituspaikkana Lappeenrannassa

Ydinkeskusta on yksi vaihtoehto monitoimijäähallin rakennuspaikaksi Lappeenrannassa. Osa kaupunkilaisista on innoissaan mahdollisesta keskustasijainnista.

jäähallit
SaiPakannattaja heiluttaa lippua Lappeenrannan Kisapuistossa
Nykyinen jäähalli on tullut tiensä päähän, koska rakenteet eivät kestä talvista lumikuormaa.Anssi Ketonen / Yle

Lappeenrantalaisilta näyttää löytyvän mielipide, kun kysytään minne uuden monitoimijäähallin pitäisi nousta. Keskusta jäähallin sijoituspaikkana herättää vahvoja mielipiteitä puolesta ja vastaan.

– No tohon sen pitäis tulla, sanoo lappeenrantalainen Liisa Laakso ja osoittaa keltaista taloa Lappeenrannan ydinkeskustassa.

Keskusta tontti on yksi viidestä vaihtoehdosta monitoimijäähallin uudeksi paikaksi. Paikka sijaitsee Lappeenkadun, Snellmanninkadun ja Mutkakadun alueella. Tällä hetkellä siellä on muun muassa SPR:n Kontti ja Nesteen kylmäasema.

– Hito hyvä paikka olis! Parkkipaikkoja olis joka puolella, toteaa Liisa Laakso, joka käy itsekin SaiPan peleissä.

Laakson mielestä uusi jäähalli on rakennettava, koska vanha jäähalli on jo niin kulunut.

Lappeenrantalainen Oskari Hurskainen on juuri aamulla tutustunut monitoimijäähallin sijoituspaikkavaihtoehtoihin. Suurta mielipidettä siitä mihin halli voisi nousta miehellä ei ole. Hurskaista pohdituttaa se, että mahtuisiko jäähalli oikeasti suunnitellulle alueelle keskustaan.

– Keskustasijainti olisia ainakin mielenkiintoinen idea, naurahtaa Oskari Hurskainen.

Jäähallivaihtoehdot kartalla
Kartassa on ympyröity jäähallin rakennuspaikkavaihtoehdot keskustassa, Armilassa ja Kisapuistossa.Lappeenrannan kaupunki

Kisapuistossa on me-henki

Lappeenrannan kaupunki kysyy nettisivuillaan kaupunkilaisten mielipiteitä (siirryt toiseen palveluun) jäähallin sijoituspaikoista. Kysely on käynnissä 19.2.2018 asti. Tarkoitus on kuukauden kuluttua valita edellä olevista viidestä eri vaihtoehdosta kaksi tai kolme, joita ryhdytään suunnittelemaan tarkemmin. Samalla on tarkoitus laatia selvitys, tuleeko halliin myös muita kuin jääurheilulle sopivia tiloja.

Lappeenrantalainen Marja tunnustaa keltamustaa väriä korviksia myöten. Hän kertoo olevansa vakiovieras Kisapuistossa. Hänellä on selkeä mielipide minne uuden jäähallin pitäisi nousta.

– Kisapuistoon tietysti. Perinteen vuoksi! Siellä on se me-henki, sanoo Marja topakasti.

Kisapuisto on paras sijoituspaikka. Siellä on Marjan mukaan tunnelma, jota muualla ei ole.

– Ja mahtuuhan sinne. Siellä on männikköä minne rakentaa.

Ninni Hikipää puolestaan sanoo, että paras sijoituspaikka jäähallille olisi Armilassa. Armilassa kaavailtu paikka sijaitsisi nykyisen terveyskeskuksen tontilla. Kaupunki on pohtinut nykyisen terveyskeskuksen purkamista.

– Siellä on tilaa ja parkkipaikkoja löytyy. Miun mielestä se olis paras paikka, toteaa lappeenrantalainen Ninni Hikipää.

Hikipää ei näe keskustaa hyvänä jäähallin paikkana, koska se sotkisi kaupungin liikenteen ja parkkipaikkoista voisi tulla pulaa.

Jäähalivaihtoehdot
Kuvassa on Lappeenrannan Leirin vaihtoehdot jäähallin sijoituspaikoiksi.Lappeenrannan kaupunki

Ikean tonttia ehdotetaan vieläkin

Ikean tonttia Mustolassa ei löydy virallisista jäähallin sijoistuspaikkavaihtoehdoista. Silti se on jäänyt Aki Kosusen mieleen parhaana vaihtoehtona jäähallin paikaksi.

– Ei missään nimessä keskustaan, sanoo Aki Kosunen, joka käy aktiivisesti SaiPan peleissä.

Kosusen mielestä jäähalli tarvitsee paljon tilaa ympärilleen. Miehen mielestä Ikean tontti ei ole liian kaukana. Lisäksi Valtatie 6:n varrella sijaitseva jäähalli ei häiritsisi keskustan muuta elämää.

– Jos hallille tulee 5000 ihmistä, niin kyllä sinne jonkinlainen liikenneruuhka syntyy, perustelee Kosunen.

Essi Loisan pohtii, että parhaat vaihtoehdot jäähallin sijoituspaikaksi ovat joko Armila tai Opintien vaihtoehto. Opintien vaihtoehto sijaitsee Leirissä, Prisman lähellä.

– Prisman ja Kesämäen välissä on iso tontti. Se olisi ehkä fiksuin paikka jäähallille. Bussilinjat kulkisi jäähallin vierestä, pohtii Opintien etuja lappeenrantalainen Essi Loisa.

Ensi kuulemalta keskusta jäähallin paikkana kuulostaa naisesta oudolta, mutta vähän mietittyään hän näkee asiassa myös hyviä puolia.

– Olisihan jäähalli sitten tietty kunnolla keskellä kaupunkia, sanoo Essi Loisa.

Artikkelia on täsmennetty 6.2.2018 kello 15.50. Jäähalli-sana on muutettu paikoitellen monitoimijäähalliksi. Tällä hetkellä selvitetään, onko jäähallin rinnalle mahdollista rakentaa harjoittelupaikkoja muille urheilulajeille.