Hoitajien ylityökielto osuu hankalaan aikaan: "Influenssakauden takia pulaa on jo nyt"

Hoitoalan ammattijärjestöt julistivat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, koska sopimusneuvotteluissa ei edetty. Suurimmaksi kiistanaiheeksi on noussut sopiva korvaus lomarahaleikkauksista.

työtaistelut
Kyllön terveysaswema influenssarokotukset
Influenssakauden takia potilaita on jo valmiiksi ylipaikoilla ja hoitajia sairauslomilla.Yle / Tenho Tornberg

Hoitoalan työntekijöillä alkoi tänään tiistaina ylityö- ja vuoronvaihtokielto sopimusneuvottelujen kariuduttua.

Porin perusturvajohtaja Terttu Nordman sanoo, että kielto tulee hankalaan aikaan. Käynnissä olevan influenssakauden takia potilaita on jo nyt ylipaikoilla ja myös hoitajia sairauslomilla. Nordmanin mukaan perusturvalla on kattava sijaisverkosto, mutta työtaistelun todellisia vaikutuksia on mahdotonta arvioida etukäteen.

– Jos työtaistelutoimet kestävät pidempään, ongelmia voi tulla, Nordman pohtii.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy sekä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ilmoittivat tiistaiaamuna alkaneesta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta sen jälkeen, kun palkansaajajärjestöjen ja kuntatyönantajien työehtoneuvottelut keskeytyivät sunnuntaina.

Kiellon piirissä ovat myös hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n jäsenet sekä sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.

Potilasturvallisuudesta pidettävä huolta

Satakunnan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Eija Vaula sanoo, että sairaalan päivystykseen hoitohenkilökuntaa voidaan rekrytoida normaalilla tavalla.

– Potilasturvallisuus ei saa vaarantua. Esimerkiksi päivystys ja kiireelliset leikkaukset on hoidettava.

Esimiehet ovat myös tarvittaessa mukana työvahvuudessa.

Katja Alamäki

Sosiaalipalveluiden palvelupäällikkö Katja Alamäki Satakunnan sairaanhoitopiiristä kertoo, että työtaistelun vaikutukset tulevat näkymään esimerkiksi kehitysvammaisten asumis- ja kuntoutuspalveluissa hoitajapulana.

– Joillain osastoilla se näkyy jo nyt. Varsinkin, kun on ollut flunssakausi ja joissain yksiköissä myös vatsatautia. Meillä on jo valmiiksi tarve ylimääräisille työntekijöille.

Esimiehet mukaan töihin

Asiakkaiden hoito turvataan työtaisteluiden aikana sijaisten avulla.

– Myös opiskelijoita ja jo eläköityneitä voidaan pyytää töihin. Jos tilanne jatkuu pitkään, voi tulla kysymykseen työvuorojen muuttaminen yksipuolisella päätöksellä, jolloin vapaalla olevia tekijöitä voidaan kutsua töihin, kertoo Katja Alamäki.

Toisissa yksiköissä tilanne on huolestuttava, toisissa vajetta ei vielä näy. Tulevaa on hankalaa suunnitella, koska työtaistelun pituutta tai henkilökunnan sairauslomia on mahdotonta ennustaa.

– Vaje näkyy sellaisissa yksiköissä, joissa on poissaoloja ja asiakkailla paljon tarpeita. Esimiehet ovat myös tarvittaessa mukana työvahvuudessa.

Kuntatyönantajien ja palkansaajajärjestöjen väliset neuvottelut jatkuvat tiistaina iltapäivällä.