1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskunta

Valtiopäivien avajaiset käynnissä, seuraa suorana – mistä eduskunta puhuu vaalivuonna?

Kansanedustajat saavat eteensä muun muassa sote-paketin, tiedustelulain ja lukuisia kansalaisaloitteita.

Eduskunta
Valtiopäivien avajaiset
Valtiopäivien avajaiset

Eduskunnan puhemieskorokkeelta haluttaisiin nähdä entistä rohkeampaa ja rempseämpää poliittista väittelyä.

Väittelyn tiivistyminen ja eduskunnan ensimmäisen varapuhemies Mauri Pekkarisen (kesk) toive jäävät nähtäväksi, kun eduskunta aloittaa vaalikauden viimeisen vuoden. Niin sanotut valtiopäivät avataan viime vuosista poiketen taas eduskuntatalossa juhlallisin menoin.

Yle näyttää tapahtumat suorana.

Eduskuntaan on tulossa ennen ensi vuoden huhtikuun vaaleja muun muassa noin 130 hallituksen esitystä. Työsarkaa riittää, kun eduskunta käsittelee muun muassa jo putkessa olevat kuusi kansalaisaloitetta, muun muassa yksi hallituksen aktiivimallia vastaan.

Uuden puhemiehen Paula Risikon (kok) mukaan eduskuntaan on tulossa kolme aloitetta lisää. Hänen kokeneilla poliitikon silmillä näkyy, että eduskunnan viimeistä vuotta leimaa sote-, tiedustelulaki- ja talouskeskustelut.

Edessä kuuma viimeinen vuosi

Vuosikymmenien kokemuksella Mauri Pekkarinen muistutti puhemiesten lehdistötilaisuudessa, että eduskuntatalo on yllätyksiä täynnä. Hän näkee edessä kuuman viimeisen vuoden, johon hän löisi vielä lisää löylyä.

Tässä talossa tarvitaan debatin jalostamista

Mauri Pekkarinen

–Tässä talossa tarvitaan debatin jalostamista.

Pekkarisen mukaan puhemiehistössä mahdollisesti mietitään, pitäisikö keskustelua entisestään tiivistää lyhyempään ja nopeatempoisempaan suuntaan.

–Todellista mittelöä pitäisi syntyä enemmän, Pekkarinen toivoo tulevasta vuodesta, joka päättyy jos mitään yllättävää ei satu huhtikuun vaaleihin.

Pekkarinen luottaa kansanedustajiin ja heidän puhetaitoihinsa niin, että rohkeasta ja rempseästä sanailusta huolimatta eduskunta pystyy vaalivuodesta huolimatta tekemään hyviä päätöksiä. Minkälaisia, siihen ei politiikan ulkopuolella toimiva puhemies ota kantaa.

Kansalaisaloite palauttaa asian saliin

Sen verran puhemiehet kuitenkin lupaavat tulevasta vuodesta, että puhemies Risikon mukaan kansanedustajien sopeutumiseläkkeet eivät ole tästä päivästä. Risikko ei ota kantaa minkälainen ratkaisu eläkkeistä on syntymässä.

En pidä täysin huonona, että tulee uudelleen keskusteluun

Paula Risikko

Risikko siirtyi sisäministeriöstä puhemiesvaalien kautta eduskuntaan johtamaan puhetta ja valvomaan muun muassa talon tapoja.

– Sellaista viestiä mitä täältä kuului, sitä ei enää kuulla, Risikko kertoi linjastaan eduskunnan pikkujouluihin.

Sitä ennen eduskunnan isoon saliin tulee jo keväällä hallituksen aktiivimallia vastustava kansalaisaloite. Risikon mukaan kansalaisaloite on tarpeellinen. Hän ei myöskään täysin tyrmää ajatusta, että kansalaisaloitteella tuodaan saliin niin nopeasti uudestaan asia, josta siellä vähän aikaan sitten päätettiin.

– En pidä täysin huonona, että tulee uudelleen keskusteluun, Risikko toteaa kansalaisaloitteesta.

Tilannearvio suorassa lähetyksessä

Presidentti Sauli niinistö avaa valtiopäivät noin klo 13.45. Juhlallisuudet alkavat sitä ennen klo 12 Helsingin Tuomiokirkossa.

Eduskunnassa aloitetaan Pekkarisen toivoma kuuma keskustelu varsinaisesti keskiviikkona.

Yle näyttää avajaiset suorana TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 13.40 alkaen. Myös Radio Suomi on iltapäivän ajankohtaislähetyksessä klo 14.02 alkaen mukana avajaisissa.

Suorissa lähetyksissä tehdään politiikan tilannekatsaus ja arvioidaan vaalivuotta kaikissa välineissä. Ylen politiikan toimittaja Pirjo Auvinen käy läpi tilannetta politiikan toimittaja Pekka Ervastin kanssa suorassa lähetyksessä.