Vasemmistoliitto hajosi Porin kaupunginhallituksen tuulivoimaäänestyksessä

Kaupunginhallitus ehdottaa äänestyksen jälkeen, että Porin valtuusto hyväksyisi kiistellyn tuulivoimakaavan Ahlaisten Lammiin.

Pori
Tuulivoimala puolipilvistä taivasta vasten.
Arvo Vuorela / Yle

Porin kaupunginhallitus äänesti maanantaina Ahlaisten Lammin kiistellystä tuulivoimakaavasta. Äänestys päättyi lukemin 7–4 kaavan kannattajien voittoon.

Osayleiskaavan puolesta äänestivät demarit Mirva Heino, Esa J. Wahlman ja Diana Bergroth-Lampinen, kokoomuslaiset Satu Hatanpää ja Mari Kaunistola sekä vihreiden Anne Liinamaa ja vasemmistoliiton Erno Välimäki.

Kaavan hylkäämistä vaativat keskustan Tapio Huhtanen, perussuomalaisten Petri Huru ja Tommi Salokangas sekä vasemmistoliiton Raisa Ranta.

Valtuustossa äänestys

Helmikuun lopulla kaupunginvaltuustossa Porin suurimmat poliittiset ryhmät demarit ja kokoomus kannattavat kaavaa, todennäköisesti hyvin yhtenäisinä. Perussuomalaiset, keskusta ja kristillisdemokraatit vastustavat.

Vasemmistoliiton valtuutettujen enemmistö vastustanee kaavaa, mutta Erno Välimäen lisäksi ainakin toinen ammattiyhdistystaustainen poliitikko Jari Pajukoski kannattanee voimaloita niiden rakentamisen tuottaman työllisyysvaikutuksen takia. Vihreät mitä todennäköisimmin jakautuvat.

Etukäteisarvion mukaan kaava menee valtuustossa läpi. Edellisellä valtuustokaudella Porin valtuusto teki linjauksen, että tuulivoimaa ei rakenneta kahta kilometriä lähemmäs asutusta. Lammin osayleiskaava rikkoo tätä periaatelinjausta, mutta ei sido valtuutettuja miltään osin.

Työtä, melua vai molempia?

Lammin tuulipuistoa suunnittelevat Ahlströmin kiinteistöyhtiö ja Satawind ovat luvanneet, että voimaloiden rakentaminen tuo työtä vaikeuksissa olevalle Technipin telakalle Porin Mäntyluotoon.

Jos valtuusto hyväksyy kaavan, Lammiin nousee 14 voimalan tuulipuisto. Voimaloiden napakorkeus olisi enintään 150 metriä ja kokonaiskorkeus enintään 220 metriä.

Tuulipuiston vastustajat pelkäävät, että voimalat tuottavat häiritsevää melu- ja välkehaittaa lähistön asukkaiden kiusaksi. Yle julkaisi äskettäin tuulivoimameluun perehtyneen tutkijan arvion, jonka mukaan Lammin tuulipuiston melumallinnukset on tehty väärällä tavalla. Melumallinnusten tekijät kiistivät virheet.