Alvar Aalto –kaupunkien verkosto laajenee kansainväliseksi

Kuudentoista suomalaisen Alvar Aalto –kaupungin verkosto halutaan laajentaa kansainväliseksi.

Viipurista löytyy Alvar Aallon suunnittelema kirjasto huolellisesti periskorjattuna. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Suomalaisten Aalto-kaupunkien verkosto perustettiin vuosi sitten Jyväskylässä, Alvar Aallon syntymäpäivänä 3. helmikuuta. Seinäjoen vuositapaamisessa Aalto-kaupunkien johtajat päättivät kutsua verkostoon ulkomaisia kaupunkeja, joissa sijaitsee merkittäviä Alvar Aallon arkkitehtuurikohteita.

Potentiaalisia Aalto-kaupunkeja ovat muun muassa Aalborg Tanskassa, Uppsala Ruotsissa, Beirut Libanonissa, Bremen ja Essen Saksassa, Cambridge USA:ssa, Luzern Sveitsissä, Reykjavik Islannissa, Venetsia Italiassa, Tartto Virossa ja Viipuri Venäjällä.

Voidaan vaikuttaa siihen, kuinka Aallon rakennuksia kohdellaan, suojellaan ja korjataan.

Tommi Lindh

Verkoston kansainvälinen ulottuvuus on luonteva, sillä Aallon suunnitelmista ulkomaille toteutettiin 1930–70-lukujen aikana useita huomattavia kohteita.

– Tiiviissä valtakunnallisessa ja jatkossa myös kansainvälisessä yhteistyössä voidaan vaikuttaa siihen, kuinka Aallon rakennuksia kohdellaan, suojellaan ja korjataan, kiteyttää Alvar Aalto –säätiön johtaja Tommi Lindh.

– Toiminnan laajeneminen ulkomaille osoittaa myös sen, että Aallon tuotannolla on paikkansa modernin arkkitehtuurin kansainvälisellä kentällä.

Seinäjoki isännöi Aalto -kaupunkien verkostoa tänä vuonna. Kaupungintalon remontti valmistuu vuoden lopulla. Kuva: Valtteri Välimäki/Yle

Alvar Aalto –matkailureitti tulossa

Alvar Aalto –kaupunkien verkostotapaamisia on vuoden aikana järjestetty rakennusperinnön, arkkitehtuurimatkailun ja viestinnän asiantuntijoiden kesken. Verkosto ja kaupungit ovat ottaneet käyttöön oman logon ja aloittaneet yhteistyön valtakunnallisen Alvar Aalto -matkailureittihankkeen parissa.

Kuortaneella sijaitsee Alvar Aallon syntymäkoti.

Jorma Rasinmäki

Kuluneen vuoden aikana verkoston puheenjohtajakaupunkina on toiminut Jyväskylä. Nyt puheenjohtajuus siirtyi tapaamisen koollekutsujana toimineelle Seinäjoen kaupungille.

– Kaupungissa on ainutlaatuinen Alvar Aallon suunnittelema hallinto- ja kulttuurikeskus, sekä vuonna 1926 valmistunut Suojeluskuntatalo. Etelä-Pohjanmaalla on Aallon tuotantoa 1920-luvun kohteista 1960-luvulla valmistuneisiin Alajärven kaupungintaloon, kirjastoon ja seurakuntataloon. Kuortaneella sijaitsee Alvar Aallon syntymäkoti, kertoo Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki.

Vuosittainen Alvar Aalto -kaupunkien kaupunginjohtajien tapaaminen järjestetään seuraavan kerran Turussa tammi-helmikuun vaihteessa 2019.

Alvar Aallon syntymäkoti löytyy Kuortaneelta. Kuva: Jorma Hietamäki / Yle