Laittoman norsunluukaupan väsymätön vastustaja löytyi surmattuna kotoaan – "Yksi luonnonsuojelun suurista tuntemattomista sankareista"

Toistaiseksi ei tiedetä, liittyykö Esmond Bradley Martinin murha hänen työhönsä.

Esmond Bradley Martin Kuva: Bruce Adams / AOP

Tunnettu laittoman norsunluukaupan tutkija on murhattu kotonaan Kenian Nairobissa, poliisi kertoi maanantaina.

Amerikkalainen Esmond Bradley Martin, 76, tutki vuosikymmenien ajan norsunluun ja sarvikuonon sarven markkinoita Aasian maissa, joissa niiden kysyntä on suurinta. Hänen yksityiskohtaisia raporttejaan pidetään osasyynä siihen, että Kiina kielsi sarvikuonon sarven kaupan vuonna 1993 ja norsunluukaupan tämän vuoden alusta lukien.

– Hänen työnsä paljasti ongelman laajuuden, eikä Kiinan hallitus voinut enää jättää sitä huomiotta, kuvasi Wildlife Direct -järjestön johtaja Paula Kahumbu uutistoimisto Reutersille.

Martin oli ollut aikeissa julkaista pian uuden raportin siitä, miten norsunluukauppa on siirtynyt Kiinasta sen naapurimaihin.

Vuosikymmeniä Keniassa asunut Martin löydettiin kuolleena kotoaan sunnuntaina. Häntä oli puukotettu kaulaan. Toistaiseksi ei ole tiedossa, liittyikö murha Martinin työhön.

Iain Douglas-Hamilton Save the Elephants -järjestöstä kuvasi Martinia yhdeksi luonnonsuojelun suurista tuntemattomista sankareista.

– Hän oli ystäväni 45 vuotta, ja hänen menetyksensä on kauhea isku niin henkilökohtaisesti kuin ammatillisestikin, Douglas-Hamilton sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Salametsästäjät ovat surmanneet viime vuosikymmenen aikana arviolta 110 000 norsua, ja norsunluun salakauppa on siirtynyt vahvemmin kansainvälisten rikollisliigojen käsiin.

Afrikannorsuja elää luonnossa nykyään noin 400 000 ja sarvikuonoja enää alle 30 000.

Lue myös: