Herätys: Nykyinen eduskunta aloittaa viimeisen vuotensa, uusi laite nostaa Suomen syöpähoitojen huippumaaksi, etelässä liukasta jalkakäytävillä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Eduskuntatalo.
Seppo Suvela / Yle

Eduskunta aloittaa kuuman vaalivuoden

Eduskunta käy kohden ensi vuoden vaaleja ja aloittaa vaalikauden viimeisen vuotensa nykyisellä kokoonpanolla. Vaalivuosi tuo kauteen lisämausteita sen lisäksi, että eduskunta käy jo aiemmin paljon puhuttaneiden sote-paketin ja tiedustelulakien kimppuun.

Eduskunnan uuden puhemiehen Paula Risikon (kok.) mukaan kansanedustajien sopeutumiseläkkeet eivät ole tästä päivästä. Ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) toivoo, että eduskunnassa käydään vielä enemmän todellista mittelöä – sanoilla.

Vastavalittu eduskunnan puhemiehistö, ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (vas.), eduskunnan puhemies Paula Risikko ja toinen varapuhemies Tuula Haatainen poseeraavat eduskunnan istuntosalissa puhemiesvaalien jälkeen Helsingissä maanantaina 5. helmikuuta
Vastavalittu eduskunnan puhemiehistö, ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (vas.), eduskunnan puhemies Paula Risikko ja toinen varapuhemies Tuula Haatainen poseeraavat eduskunnan istuntosalissa puhemiesvaalien jälkeen Helsingissä maanantaina 5. helmikuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

HYKSiin tuleva uusi neutronikiihdytin nostaa Suomen syöpähoitojen huippumaaksi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä aloitetaan kesällä maailman ensimmäisen sairaalakäyttöön soveltuvan boorineutronikaappaushoitoon perustuvan laitteen asennus.

Siitä toivotaan apua monien vaikeimmin hoidettavien syöpien hoitoon. BNCT-laitetta on kokeiltu hyvin tuloksin muun muassa uusiutuneen pään ja kaulan alueen syöpien hoitoon. Neutronisuihkun ja boorilääkkeen yhdistelmällä sädehoidon teho saattaa jopa kaksinkertaistua nykyiseen verrattuna.

BNCT-hoitolaite.
Rakenteilla olevan BNCT-hoitolaitteen kiihdytin Neutron Therapeuticsin tiloissa Yhdysvalloissa.Neutron Therapeutics

Testaa, ymmärrätkö koululaisten puhetta

Nuubi, ramu, nälä – koululaiset käyttävät puheessaan erilaisia lyhenteitä ja trendisanoja. Kieli elää ja muuttuu jatkuvasti. Lapset ja nuoret poimivat sanastoonsa uusia sanoja ehkä tiuhempaan kuin koskaan.

Oletko jo pudonnut kärryiltä vai vieläkö ymmärrät, mistä lapset puhuvat? Testaa taitosi täällä.

USA:n osakemarkkinat laskivat rajusti – sijoittajat varautuvat talouden kasvuun

New Yorkin pörssissä on nähty pahin osakekurssien lasku kuuteen vuoteen. Taustalla ovat vahvat talousluvut ja inflaation kiihtyminen. Sijoittajien katsotaan kotiuttavan voittojaan ennätysarvokkaiksi kohonneista osakkeistaan, sekä sijoittavan varallisuuttaan valtion velkakirjoihin korkotason nousun toivossa.

New Yorkin pörssi.
Justin Lane / EPA

Puola ei toivota Israelin opetusministeriä tervetulleeksi

Israelin opetusministeri Naftali Bennett kertoo Puolan kieltäneen hänen vierailunsa maahan. Puolan parlamentissa tammikuussa hyväksytty laki, joka kieltää Puolan mainitsemisen holokausti-rikosten yhteydessä, on ajanut Israelin ja Puolan ilmiriidan partaalle.

Bennett ilmoitti aiemmin matkustavansa Puolaan keskustelemaan laista, jonka Israelin viranomaiset katsovat johtavan holokaustin kieltämiseen.

Lumisadealue liikkuu Suomen yllä länteen

Sää on tänään pilvinen Lappia lukuun ottamatta. Maan etelä- ja keskiosaan saapuu idästä lumisateita, ennustaa Ylen meteorologi Toni Hellinen. Päivän aikana lumikuuroja tulee monin paikoin. Pohjoisessa on poutaista, ja Lapissa on vielä osittain selkeää.

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen liukkaista jalkakäytävistä Varsinais-Suomeen ja Uudellemaalle. Autoilijoita varoitetaan huonosta ajokelistä Kymenlaaksossa ja Uudellamaalla. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Tiistain sääennuste.
Yle, lähde: Ilmatieteen laitos