Puola ei toivota Israelin opetusministeriä tervetulleeksi

"Puolan hallitus kielsi vierailuni", sanoo israelilaisministeri Naftali Bennett. Maiden välejä koetteleva holokausti-laki on johtanut nopeasti välien viilenemiseen.

holokausti
Naftali Bennett Jerusalemissa.
Israelin opetusministeri Naftali Bennett on pöyristynyt Puolan parlamentin hyväksymästä holokausti-laista.Jim Hollander / EPA

Israelin opetusministeri Naftali Bennett kertoo Puolan kieltäneen hänen vierailunsa maahan.

Puolan parlamentissa tammikuussa hyväksytty laki, joka kieltää Puolan mainitsemisen holokausti-rikosten yhteydessä, on ajanut Israelin ja Puolan ilmiriidan partaalle.

– Puolanjuutalaisten holokaustin uhrien veri kirkuu maan alta, eikä mikään laki voi vaientaa sitä, Bennett kuvasi lain herättämiä tunteita maanantaina tiedonannossaan.

– Puolan hallitus kielsi vierailuni, koska mainitsin sen kansalaisten tekemät rikokset. Minulle on kunnia-asia, etten peru sanojani, Bennett jatkoi.

Bennett ilmoitti aiemmin matkustavansa Puolaan keskustelemaan laista, jonka Israelin viranomaiset katsovat johtavan holokaustin kieltämiseen. Puolan hallitus kuitenkin ilmoitti, ettei Bennettin vierailu onnistu. Hallituksen tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Laki odottaa yhä Dudan hyväksyntää

Puolan hallitseva konservatiivipuolue Laki ja oikeus (PiS) on närkästystä aiheuttaneen lain takana, joka kriminalisoi Puolan liittämisen natsi-Saksan rikoksiin. Puola oli toisen maailmansodan aikana Saksan miehittämä. Puolan hallitus sanoo taistelevansa esimerkiksi "puolalaisista kuolemanleireistä" puhumista vastaan.

Israelissa laki on nostanut skandaalin. Israel näkee sen yrityksenä puhdistaa niiden puolalaisten maine, jotka toimivat yhteistyössä natsi-Saksan kanssa.

– Puolan keskitysleirit olivat toki saksalaisten rakentamia ja johtamia, mutta monet puolalaiset auttoivat jahtaamaan juutalaisia, luovuttivat tietoja natseille tai ottivat osaa juutalaisten tuhoamiseen holokaustin aikana ja sen jälkeen. Vain muutama tuhat puolalaista riskeerasivat oman elämänsä pelastaakseen juutalaisia, Bennett sanoi.

Lakialoite meni läpi Puolan parlamentissa viime viikolla, ja odottaa nyt presidentti Andrzej Dudan hyväksyntää.

Andrzej Duda
Andrzej Duda Janek Skarzynski / AFP

Lähteet: Reuters, AP