Robotit saattavat syrjäyttää pian lähes kaikki vanhustenhoitajat Japanissa

Toivottavasti japanilaiset seniorit pitävät roboteista, sillä niitä aiotaan suorastaan kylvää hoitohenkilöstön sekaan, kertoo Guardian-sanomalehti.

Robotit tekevät tuloaan myös kiinalaiseen vanhustenhuoltoon. A-Tai -robotti auttaa hoitohenkilöstöä mm. lääkkeiden jaossa. Kuva: EPA/Roman Pilipey

Hoitajista on pulaa Japanissakin. Maa tarvitsisi lähivuosina satoja ja taas satoja tuhansia uusia hoitajia.

Teknologian ihmemaa aikoo ratkaista ongelman – kuinkas muuten – hoivarobottien avulla.

Tähän saakka robottien kehittäjät ovat keskittyneet yksinkertaisiin robotteihin, jotka voivat auttaa ihmisen ylös sängystä esimerkiksi pyörätuoliin tai olla apuna kylpyyn pulahtamisessa.

Mutta nyt tavoitteena on kehittää yhä vaativampiin hoitotehtäviin kykeneviä malleja.

Kaikki ikäihmiset eivät robotteja hyväksy. Myös valtaosa hoivahenkilökunnasta on sitä mieltä, että hoivatyössä paras työntekijä on oikea ihminen. Kuva: EPA

Tohtori Hirohisa Hirukawa johtaa hallituksen rahoittamaa tutkimuskeskusta, jossa satakunta valmistajaa on testannut hoivarobottejaan jo vuosia. 15 robottia on jo päätynyt kaupalliseen tuotantoon.

– Robotit eivät ratkaise kaikkia ongelmia, mutta ne voivat tarjota ratkaisuja ainakin osaan niistä, Hirukawa sanoo.

Hoivarobotti on terminä hieman harhaanjohtava. Periaatteessa melko yksinkertaistakin apulaitetta voi kutsua hoivarobotiksi. Sellaiseksi voi kutsua esimerkiksi sähkömoottorilla toimivaa rollaattorin kaltaista laitetta, joka auttaa käyttäjäänsä vaikkapa ulkoilussa.

Sensorit lisäävät moottorin tehoa, kun ne tunnistavat ylämäen ja vastaavasti jarruttelevat alamäessä.

Niitä voi olla hoitokodin asukkaan käytössä useampiakin, kullakin oma erityistehtävänsä.

Professori Hiroshi Kobayashi Tokion yliopistosta esittelee päällepuettavaa robottia, jonka avulla esimerkiksi ikäihminen voi nostaa painaviakin tavaroita. Kuva: EPA

Tohtori Hirukawa sanoo Guardianin haastattelussa, että robotit voivat korvata joissain tehtävissä hoitajan ja tukea ikäihmisen itsenäistä asumista.

Erilaisia hoivatyössä auttavia robotteja on tohtori Hirukawan mukaan tällä hetkellä noin kahdeksassa prosentissa hoitokodeista. Hirukawa näkee robottien yleistymisen esteenä kaksi tekijää:

– Niitä pidetään vielä kalliina. Ja hoitotyötä tekevien eturintama on kuitenkin edelleen sitä mieltä, että tämän tyyppisen työn tekemiseen tarvitaan oikea ihminen.

Selvää on, että vastustusta on myös ikäihmisten keskuudessa.

Japanissa robotit ovat arkipäivää monissa paikoissa. Tokion metropolialueen hallintorakennuksen humanoidi-robotti toivottaa asiakkaat tervetulleeksi ja auttaa tarvittaessa usealla kielellä. Vastaavanlaisten robottien uskotaan olevan isossa roolissa Tokion olympialaisissa vuonna 2020. Kuva: EPA/Franck Robichon

Japanin hallitus uskoo kuitenkin niin vahvasti robotiikkaan, että tavoitteena on 2020-luvulla hoitaa jo 80 prosenttia ikäihmisistä robottien avulla.

Lue lisää roboteista Japanissa: