1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koneoppiminen

Miltä näyttää tiedevuosi 2018? Tekoäly ja koneoppiminen kehittyvät vauhdilla – "Koneet oppivat intuitiivista ajattelua ja oppimista"

Tähän asti on ajateltu, että ihmiset ajattelevat intuitiivisesti, mutta nyt myös koneet oppivat intuitiivista ajattelua ja oppimista, sanoo VTT:n disruptiivisten teknologioiden erikoisasiantuntija Lauri Reuter.

Ylen Aamu-tv: Jälkikaronkka
Ylen Aamu-tv: Jälkikaronkka

Ylen aamu-tv:ssä alkoi tänään tiistaina tieteeseen keskittyvä uusi keskusteluosuus Jälkikaronkka.

Tieteen harppauksista olivat keskustelemassa Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström, Helsingin yliopiston havaintopsykologian tutkija Jukka Häkkinen sekä VTT:n disruptiivisten teknologioiden erikoisasiantuntija Lauri Reuter.

Keskustelijoilta kysyttiin, miltä näyttää heidän mielestään tiedevuosi 2018.

Häkkinen arveli, että tekoäly ja koneoppiminen kehittyvät tänä vuonna kovaa vauhtia. Hänen mukaansa koneoppimisessa niin sanottu deep learning eli syväoppiminen on suorastaan "pelottavan tehokas" menetelmä opettaa koneita.

– Googlella on kellarit täynnä servereitä, joissa on syväoppimisjärjestelmiä. Ne käyvät läpi meidän valokuvia, viestejä ja hakuja. Luoja tietää, mitä ne oppivat, Häkkinen pohdiskeli.

– Tähän asti on ajateltu, että ihmiset ajattelevat intuitiivisesti, koneet eivät, mutta nyt koneet oppivat intuitiivista ajattelua ja oppimista myös. Siitä tulee ihan huikeata, Reuter hehkutti.

Liljeström huomautti, että myös avaruusvuodesta on tulossa mielenkiintoinen. Hän muistutti, että Suomeen saatiin muutama viikko sitten avaruuslaki.

– Me voimme nyt toimia täyspainoisena avaruusvaltiona, Liljeström sanoi.

Hän arveli, että suomalaisia satellitteja alkaa nyt tulla yhä enemmän.

Katso koko Jälkikaronkka yllä olevaa kuvaa klikkaamalla tai Yle Areenasta.