Marssivatko tieteentekijät ulos Tampereen yliopistosta? Henkilöstö tyrmistyi sivuuttamisestaan uuden yliopiston valmistelussa

Tampereen yliopiston henkilökunta on tyrmistynyt siitä, miten uuden yliopiston johtosääntöä viedään läpi tieteentekijöitä kuulematta.

Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Tampereen yliopiston henkilöstö on huolissaan yliopiston itsehallinnosta. Henkilöstöjärjestöt ja pääluottamushenkilöt pelkäävät, että Tampereen kolmen korkeakoulun yhdistyminen vie yliopistolaisilta vaikutusvallan omiin asioihinsa.

Henkilöstön mielestä Tampereen uudelle yliopistolle ehdotettu johtosääntö on sekä yliopistolain että perustuslain vastainen.

– Laki lähtee siitä, että yliopistolla on itsehallinto. Jos johtosääntö toteutuu suunnitellusti, se merkitsee vallan siirtymistä yliopistoyhteisön ulkopuolelle, sanoo yliopistotutkija, pääluottamushenkilö Sinikka Torkkola.

Uuden yliopiston johtosääntö on määrä hyväksyä tulevana lauantaina. Luonnos julkaistiin viime viikonloppuna yliopiston sisäisillä verkkosivuilla. Henkilökunnan mielestä kommentointiaika on liian lyhyt.

– Koko yliopistoyhteisö on täysin tyrmistynyt. Tampereen yliopisto on Suomen johtava yhteiskuntatieteellinen yliopisto, jossa tutkitaan johtamista ja yhteiskuntaa. Miksei niitä ihmisiä, jotka ovat maan huippuja, ei haluta kuulla? hän kysyy.

Henkilökunta kokoontuu tiistaina puolilta päivin miettimään vaikutusmahdollisuuksiaan. Torkkolan mukaan vaihtoehtoina on ulosmarssi tai adressi.

– Kun yliopistolaisilta viedään luottamus, raunioille on vaikea rakentaa Tampere3:a. Yliopisto on paikka, missä keskustellaan, täällä ei runnota muutoksia läpi.

Tampereen korkeakoulut yhdistyvät uudeksi yliopistoksi ensi vuoden alusta lähtien.