Hämeenlinnassa kauppakeskuksen katolle nousee suuri aurinkovoimala

Kauppakeskus Goodmanin katto täyttyy aurinkopaneeleista kevään aikana.

aurinkovoimalat
Kauppakeskus Goodmanin julkisivu etelän suunnasta
Kauppakeskus Goodmanin katolle asennetaan lähes 2 000 aurinkopaneelia.Veera Rangell / Yle

Kauppakeskus Goodmanille Hämeenlinnaan rakennetaan kevään aikana yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista.

Kauppakeskuksen katolle asennetaan lähes 2 000 paneelia. Voimalan nimellisteho tulee olemaan 587 kWp.

Voimalan toimittaa suomalainen Solnet Green Energy. Älykästä voimalaa optimoidaan paneelitasolla, jonka etuina ovat suurempi sähkön tuotanto sekä pienet elinkaarikustannukset.

– Aurinkovoimala nostaa Goodmanin ympäristöystävällisyyden uudelle tasolle. Uskon sekä asiakkaidemme että kauppakeskuksessa toimivien yritysten ottavan aurinkopaneelit lämmöllä vastaan, kertoo kauppakeskusjohtaja Eeva Jauro tiedotteessa.

– Aurinkosähkö on meille loistava investointi, sillä saamme tasaista ja ennustettavaa tuottoa, jatkaa kauppakeskuksen omistavan Kevan kiinteistöyksikön salkunhoitaja Petri Louhio.

Suurista aurinkovoimaloista kokemusta

Aurinkosähköala on kasvanut nopeasti. Solnet Green Energy Oy on Suomen suurin aurinkosähköjärjestelmien toimittaja. Yhtiön toimittamia aurinkovoimaloita on asennettu muun muassa Turussa ja Helsingissä isojen markettien katoille.

– Tässä tuli ennemminkin vastaan kattopinta-ala, isompiakin voitaisiin tehdä, sanoo Solnetin myyntipäällikkö Antti Tilamaa.

Investoinnin takaisinmaksuaika on 8-10 vuotta. Tuottoa luvataan vuosikymmeniksi, takuuaikakin on 25 vuotta ja elinkaari noin 30 vuotta. Ylläpito on Tilamaan mukaan varsin edullista. Johdot vedetään katolta konehuoneisiin, jossa invertterit tekevät paneelien tuottamasta tasasähköstä vaihtovirtaa.

Varjopaikat voi ohittaa

Hämeenlinnassa kauppakeskuksen katto on useassa eri tasossa ja varjostavia tekijöitä on runsaasti. Paneelitasolla optimoitu älykäs aurinkosähköjärjestelmä minimoi eri tasossa olevien kattopintojen muodostamien varjojen vaikutukset.

– Jos siellä on heikompia paneeleja, mihin aurinko paistaa vähemmän, ne pystytään ohittamaan. Jokainen paneeli on oma, itsenäinen voimalansa, joka toimii muista paneeleista riippumattomana. Näin heikompi, osittain varjossa oleva paneeli ei heikennä koko paneeliketjun toimintaa, kertoo Tilamaa.

Kauppakeskuksessa on vuokrattavaa pinta-alaa 26 000 m2. Kiinteistön omistaa Keva ja kaupallisesta johtamisesta vastaa Colliers International Finland.

Päivitetty 6.2.2018 kello 13.31: Juttua täydennetty Antti Tilamaan haastattelulla ja lisätiedoilla.