Hyppää sisältöön

Viisi kysymystä pörssiluisusta: Mitä piensijoittajan kannattaa nyt tehdä?

Moni säästönsä osakkeisiin laittanut piensijoittaja miettii parhaillaan, miten reagoida rajuun kurssiheilahteluun. Myydäkö osakkeet vai ostaako lisää?

Osakesäästäjien keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Timo Rothovius ei ole huolestunut markkinoiden turbulenssista. Osakekurssit ovat laskeneet maailman pörsseissä tiistaina.

Osakkeiden arvo laskee, koska markkinoilla pelätään korkojen nousua poikkeuksellisen pitkän matalan kauden jälkeen. Taustalla vaikuttaa inflaation kiihtyminen. Sijoittajat kotiuttavat nyt voittojaan ennätysarvokkaiksi kohonneista osakkeista. Korkeammat korot voivat myös ohjata sijoituksia pois osakkeista.

Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professorina työskentelevä Rothovius sanoo heilahdusten kuuluvan markkinoiden luonteeseen.

– Mennään kymmenen pientä askelta eteenpäin ja sitten otetaan yksi loikka taaksepäin, ja sitten taas jatketaan.

Professori Timo Rothovius. Kuva: Janne Toivonen / Yle

1. Pitääkö piensijoittajan myydä osakkeitaan?

– Missään nimessä ei kannata ryhtyä hötkyilemään. Kannattaa ihan rauhassa katsoa mitä tapahtuu. En usko, että mitään äkkilaskua tulee, mennään vain jonkin verran alaspäin. Pitkäaikainen osakesäästäjä voi katsoa tilannetta rauhassa, ei ole syytä mihinkään paniikkiin.

2. Kannattaako nyt ostaa?

– Moni sijoittaja miettii tällä hetkellä, että nyt voisi olla hyvä hetki ostaa osakkeita, kun ne halpenevat.

3. Mitä yhtiöitä tai aloja myydä ja mitä ostaa?

– Kaikkein eniten myydään sellaisten yhtiöiden osakkeita, joiden hinta perustuu tulevaisuuden odotuksiin eli kovien kasvuyhtiöiden. Vakaiden yhtiöiden, jotka tekevät tasaista tulosta ja maksavat isoa osinkoa, kurssit taas tippuvat vähemmän.

4. Miksi markkinat reagoivat juuri nyt?

Rothoviuksen mukaan tämän hetken kurssiheilahtelulle ei ole mitään yksittäistä syytä. On puhuttu, että Yhdysvaltain keskuspankki nostaisi ohjauskorkoaan ja Euroopan keskuspankki lopettaisi osakkeiden osto-ohjelmansa tämän vuoden aikana. Pörsseissä yritetään arvuutella mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

– Pörssiromahdus ei edellytä mitään varsinaista reaalimaailman tapahtumaa. Kun odotukset yhtäkkiä muuttuvat, niin käyttäytyminen markkinoilla muuttuu.

– Jokin iso taho on todennäköisesti ryhtynyt myymään sijoituksiaan ja tällaiseen lähdetään helposti mukaan. Nykyään tehdään myös paljon konekauppaa, joten kone voi päättää, että nyt myydään ja muut sitten seuraavat.

5. Miten kauan kurssilasku kestää?

Rothovius uskoo tilanteen rauhoittuvan aika nopeasti. Hän arvioi, että vaihtelua kestää pari päivää, korkeintaan viikon. Jonkinlaista korjausliikettä on odotettu, koska kurssit ovat jatkaneet nousua yllättävän pitkään ilman mitään turbulenssia.

– Vähän liiankin pitkään. Sen takia on ihan tervettä, että tällainen tulee.

.
.