Kohun keskelle joutunut elokuvateatteri Maxim avataan uudestaan Helsingissä – voittiko kansanliike vai bisnesajattelu?

Art house -elokuvan ystävät pääsevät Helsingissä takaisin Maximiin. Remontoitu elokuvateatteri avataan perjantaina.

Finnkino
Elokuvateatteri Maxim ulkoa.
Elokuvateatteri Maxim avataan uudestaan.Finnkino

Helsinkiläinen elokuvateatteri Maxim avaa uudestaan ovensa mittavan remontin jäljiltä. Teatterin molemmat salit on kunnostettu, ja kiinteistön tekniikka on uusittu.

Maximissa voi jatkossa katsoa elokuvia alkoholijuomien ja pikkusuolaisen kera.

Kansanliike syntyy

Taide-elokuvan ystäviltä pääsi Helsingissä parkaisu marraskuussa 2014, kun kävi ilmi, että art house -elokuvateatterina tunnettu Maxim saatetaan purkaa.

Rakennuksen omistava työeläkevakuutusyhtiö Ilmarinen irtisanoi silloin vuokrasopimuksensa elokuvateatteriketju Finnkinon kanssa.

Purku-uhasta hätääntyneet elokuvan ystävät perustivat Facebookiin ryhmän teatterin puolustamiseksi, ja elokuvateatterissa alkoi myöhemmin pyöriä mainoselokuva, jossa Maximin nimekkäät tukijat kertoivat rakkaudestaan kyseiseen teatteriin.

Ilmarinen ilmoitti puolestaan joulukuussa 2014 suunnittelevansa Maximin tiloihin hotelli-elokuvateatteria yhdessä Kämp-hotellista tunnetun ketjun kanssa.

Hanke kariutui syksyllä 2016, sillä Ilmarisen mukaan huonoon kuntoon ajautuneen rakennuksen mahdolliset korjaus- ja laajennustyöt olisivat tulleet liian kalliiksi.

Maximin pienempi sali on rekonstruktio alkuperäisestä elokuvasalista, joka purettiin 1970-luvun alussa.
Maximin pienempi sali on rekonstruktio alkuperäisestä elokuvasalista, joka purettiin 1970-luvun alussa.Mikko Koski / Yle

On myös väitetty, että hanke kariutui kansanliikkeen vastustukseen.

Maxim avataan kahden vuoden tauon jälkeen

Uusi Maxim on Finnkinolle uudenlainen konsepti, sillä elokuvan katsomiseen voi liittää ravintolakokemuksen.

Samanlaista ajattelua edustavat ainakin Helsingin Kalliossa sijaitseva Riviera sekä Bio Rex Hyvinkäällä.

Finnkinon toimitusjohtajan Veronica Lindholmin mukaan yhtiöllä ei ole toistaiseksi suunnitelmia laajentaa uutta konseptia muualle.

Maximista puhutaan Suomen vanhimpana elokuvateatterina, mutta tulkinta ei kestä täysin päivänvaloa.

Alkuperäinen Maxim purettiin loppuvuonna 1972, ja sen tilalle rakennettiin uusi elokuvateatteri.

Uudessa asemakaavassa määrättiin, että vuonna 1909 valmistuneen alkuperäisen teatterin rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas sisätila saatiin purkaa vain sillä ehdolla, että riittävä määrä sisustusta siirretään uuteen Maximiin.

Maximin pienempi sali on alkuperäisen elokuvasalin rekonstruktio.

Finnkino jyrää markkinoilla

Finnkino saa Maximin ansiosta sulan hattuunsa Helsingissä art house -elokuvateatterin tukijana, mutta tilanne on toinen Lappeenrannassa.

Siellä yhtiö osti viime vuonna kaksi perinteikästä, yksityistä elokuvateatteria, jotka se pian lopetti purkamalla kiinteistöistä kaiken elokuvatoimintaa tukevan irtaimiston.

Se kertoo aggressiivisesta markkinapolitiikasta.

Näin lappeenrantalaisille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin käydä elokuvissa Finnkinon uudehkossa, nelisalisessa elokuvateatterissa.