Puolan presidentti aikoo hyväksyä kiistellyn holokaustilain

Laki kieltää kaikki viittaukset Puolan osasyyllisyydestä holokaustiin.

Puola
Andrzej Duda
Markku Ulander / Lehtikuva

Puolan presidentti Andrzej Duda aikoo hyväksyä kiistellyn holokaustilain, joka on hiertänyt muun muassa Puolan ja Israelin suhteita.

Lain mukaan toisen maailmansodan aikaisten keskitysleirien kutsuminen puolalaisiksi leireiksi voi johtaa enintään kolmen vuoden vankeustuomioon. Myös syytökset Puolan osallisuudesta kolmannen valtakunnan rikoksiin ovat kiellettyjä vankeusrangaistuksen uhalla.

Israel on syyttänyt Puolaa historian vääristelystä, sillä useita puolalaisia teki toisen maailmansodan aikana yhteistyötä Natsi-Saksan kanssa. Puolassa kuoli sodan aikana yli kolme miljoonaa juutalaista.

– Puolan keskitysleirit olivat toki saksalaisten rakentamia ja johtamia, mutta monet puolalaiset auttoivat jahtaamaan juutalaisia, luovuttivat tietoja natseille tai ottivat osaa juutalaisten tuhoamiseen holokaustin aikana ja sen jälkeen. Vain muutama tuhat puolalaista riskeerasivat oman elämänsä pelastaakseen juutalaisia, Israelin opetusministeri Naftali Bennett sanoi ennen Puolan matkaansa, joka sittemmin kiellettiin.

Israel myös pelkää, että Puolassa sijainneilta keskitysleireiltä elossa selviytyneet saattaisivat joutua lain nojalla syytetyiksi silminnäkijäkertomustensa takia.

Puolan parlamentti hyväksyi lain jo aiemmin.

Presidentti Duda on pyytänyt maan korkeinta oikeutta ottamaan kantaa lakiin. Tämä tapahtuu kuitenkin vasta lain astuttua voimaan.

Lue myös:

Keskitysleiriltä selvinnyt Puolan holokaustilaista: "Hulluutta, minut varmaan pidätetään, kun sanon näin"

Puolan uusi holokaustilaki suututti Israelin holokaustin muistopäivänä

Täsmennetty otsikkoa 6.2. kello 13:43

Lähteet: Reuters