Kuka hän on? Uusi ulkomaankauppaministeri Anne-Mari Virolainen on Orpon uskollinen soturi

Kielitaitoinen tahtonainen oli nostamassa Petteri Orpon kokoomuksen puheenjohtajaksi.

politiikka
Anne-Mari Virolainen Petteri Orpon puheenjohtajakampanjan avajaisissa 16. toukokuuta 2016.
Anne-Mari Virolainen Petteri Orpon puheenjohtajakampanjan avajaisissa 16. toukokuuta 2016.Petteri Paalasmaa / AOP

Uusi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen kuuluu vahvoihin varsinaissuomalaisiin kokoomusvaikuttajiin. 52-vuotias Virolainen on kauppatieteiden maisteri ja kolmannen kauden kansanedustaja.

Virolainen siirtyy ulkomaankauppaministeri Kai Mykkäsen tilalle, kun Mykkänen nousee sisäministeriksi.

Virolainen asuu Turun kupeessa, Liedossa. Lieto sijaitsee reilun 70 kilometrin päässä kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon syntymäpaikasta Köyliöstä. Virolainen on syntynyt Turussa.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Anne-Mari Virolainen tulossa valiokunnan kokouksesta alkoholilain kokonaisuudistuksen äänestyksen jälkeen Helsingissä perjantaina 15. joulukuuta 2017.
Suuren valiokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Anne-Mari Virolainen tulossa valiokunnan kokouksesta alkoholilain kokonaisuudistuksen äänestyksen jälkeen Helsingissä perjantaina 15. joulukuuta 2017.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Virolainen nousee ministeriksi suuren valiokunnan puheenjohtajan paikalta. Viimeksi tänään hän sai työstään kehuja oppositiosta. Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) totesi tiistaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että suuri valiokunta menettää Virolaisessa hyvän puheenjohtajan ja EU-osaajan.

Nosti Petteri Orpon voittajaksi

Virolaisen nimi on noussut esiin useita kertoja, kun puheenjohtaja Petteri Orpo on täydentänyt ykkösjoukkuettaan. Viimeksi Virolaisen nimi mainittiin, kun kokoomus valitsi eduskuntaan puhemiestä. Tehtävään valittiin kuitenkin vielä kokeneempi Paula Risikko.

Valinnan jälkeen Anne-Mari Virolainen tuuletti iloisesti Risikon puolesta Twitter-sivullaan.

Anne-Mari Virolainen on puheenjohtaja Orpon uskollinen soturi. Hän veti Orpon puheenjohtajakampanjaa, kun tämä kisasi paikasta Alexander Stubbia ja Elina Lepomäkeä vastaan keväällä 2016.

Petteri Orpo ja Anne-Mari Virolainen 13. Helmikuu 2013 eduskunnan istuntosalissa.
Petteri Orpo ja Anne-Mari Virolainen 13. Helmikuu 2013 eduskunnan istuntosalissa.Mauri Ratilainen / AOP

Äänimäärä ei riittänyt europarlamenttiin

Kokoomuksen sisällä Virolainen sijoittuu sosiaaliberaaliin siipeen, johon luetaan myös puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja entinen puheenjohtaja Jyrki Katainen. Aitoon kokoomushenkeen Virolainen on hyvin yrittäjämyönteinen.

Kansanedustajaksi Virolainen valittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2007, nelikymppisenä. Hän oli ehdolla myös 2014 eurovaaleissa, mutta 10 000 ääntä ei riittänyt läpipääsyyn.

Mauri Salo ja Anne-Mari Virolainen eduskunnan valtiosalissa 12. huhtikuuta 2011.
Mauri Salo ja Anne-Mari Virolainen eduskunnan valtiosalissa 12. huhtikuuta 2011.Mauri Ratilainen / AOP

Viisi kieltä hallussa vähintään tyydyttävästi

Anne-Mari Virolainen työskenteli ennen eduskuntaan nousuaan markkinointipäällikkönä ICT-Turussa. Uusi ministeri kertoo hallitsevansa sujuvasti ruotsia ja englantia. Ranska, saksa ja espanja sujuvat tyydyttävästi.

Virolainen on kertonut haaveilleensa opettajan urasta, mutta päästyään Turun kauppakorkeakouluun, hän huomasi, että se sopii hänelle. Virolaisen pääaine oli kansainvälinen liiketoiminta.

Uusi ministeri on naimisissa ortopedi Petri Virolaisen kanssa. Petri Virolainen työskentelee Turun yliopistollisen keskussairaalan johtajalääkärina. Perheessä on kaksi lasta. Perheen kolmas lapsi kuoli vuonna 2005 harvinaiseen keskushermostosairauteen.