KooKoon entiset pelaajat ja päävalmentaja eivät saa 55 000 euron bonuksia – syyttävät nyt käräjäoikeutta virheestä: "Oikeusmurha"

Pelaajat ja päävalmentaja hakevat nyt Korkeimmalta oikeudelta purkulupaa käräjäoikeuden päätökseen, jolla kiekkoseura Kouvolan Edustuskiekko ry aikanaan vapautettiin bonusten maksuvelvoitteesta. Tavoitteena on saada seura maksamaan luvatut noin 55 000 euron bonukset.

jääkiekko
KooKoo juhlii mestiksen mestaruutta
Antti Kolppo / Yle

Jääkiekkojoukkue KooKoon entiset pelaajat ja entinen päävalmentaja eivät ole saaneet valituslupaa Korkeimmasta oikeudesta niin sanotussa nousubonuskiistassa. Seitsemän pelaajaa ja päävalmentaja hakivat valituslupaa, koska Itä-Suomen hovioikeuden mukaan KooKoo Hockey Oy ei ollut velvollinen maksamaan bonusta sarjanoususta, joka tapahtui vasta mestaruuden jälkeen kabinettipäätöksellä.

Pelaajat ja päävalmentaja hakevat nyt Korkeimmalta oikeudelta purkulupaa käräjäoikeuden päätökseen, jolla kiekkoseura Kouvolan Edustuskiekko ry aikanaan vapautettiin bonusten maksuvelvoitteesta. Tavoitteena on saada seura maksamaan luvatut noin 55 000 euron bonukset.

Bonuskiistan juuret juontavat kevääseen 2014, jolloin kouvolalainen kiekkoseura KooKoo voitti Mestiksen. Pelaajille ja päävalmentajalle oli luvattu bonuksia, mikäli seura nousee Liigaan.

Liiganousu kabinettipäätöksellä

KooKoon nousu Liigaan varmistui syksyllä 2014, kabinettipäätöksellä. Tuolloin pelitoiminnasta vastaamaan oli jo perustettu KooKoo Hockey Oy. KooKoo katsoi, että se ei ole velvollinen maksamaan bonuksia, koska liiganoususta päätettiin erikseen eikä nousu varmistunut heti Mestiksen voiton jälkeen.

Pelaajat ja päävalmentaja haastoivat oikeuteen sekä kiekkoseura Kouvolan Edustuskiekko ry:n että kiekkoyhtiö KooKoo Hockeyn.

Kymenlaakson käräjäoikeus tarkasteli keväällä 2016 bonuskiistaa liikkeenluovutuslainsäädännön näkökulmasta. Oikeuden mukaan pelaajat ja päävalmentaja eivät olleet bonusoikeuden erääntyessä enää kiekkoseura Kouvolan Edustuskiekon palveluksessa, joten sillä ei ollut velvollisuutta maksaa nousubonuksia. Käräjäoikeus katsoi, että sen sijaan kiekkoyhtiö KooKoo Hockey Oy oli velvollinen maksamaan bonukset.

KooKoo Hockey Oy valitti päätöksestä Itä-Suomen hovioikeuteen, joka tuomitsi asian kiekkoyhtiön eduksi.

Korkein oikeus ei antanut pelaajille ja päävalmentajalle valituslupaa hovioikeuden päätöksestä.

Kouvolan Edustuskiekko ry halutaan vastuuseen

Nyt pelaajat ja päävalmentaja pyrkivät saamaan Korkeimmalta oikeudelta tuomionpurun Kymenlaakson käräjäoikeuden päätöksestä. Asianajaja Jyrki Kuusivaaran mukaan käräjäoikeus tulkitsi työsopimuslain liikkeenluovutussäännöksiä virheellisesti, ja sen takia tuomio tulisi purkaa. Tavoitteena on, että Kouvolan Edustuskiekko ry uudessa käsittelyssä tuomittaisiin maksamaan bonukset.

— Katsomme, että tässä on tapahtunut oikeusmurha, koska sekä käräjäoikeus, että hovioikeus ovat katsoneet, että bonusten maksamisperuste on ollut olemassa. Muotoseikkojen takia ketään ei kuitenkaan nyt ole velvoitettu maksamaan bonuksia, Jyrki Kuusivaara toteaa.

— KooKoo Hockey Oy:n osalta asia on loppuun käsitelty, mutta haluamme, että yhdistyksen vastuu asiassa selvitetään uudelleen.

Korkein oikeus voi nyt halutessaan joko palauttaa bonuskiistan uudelleen käräjäoikeuden käsittelyyn tai ottaa asian itse käsiteltäväkseen. Kolmas vaihtoehto on, että se ei ota asiaa lainkaan käsittelyyn. Siinä tapauksessa bonukset jäävät varmasti pelaajilta ja päävalmentajalta saamatta.

KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa ei halua kommentoida tilannetta.

— En kommentoi asiaa millään tavalla, ennen kuin olen puhunut lakimiehiemme kanssa.