Korkeakouluopiskelijoille rakennetaan hulppeita tiloja pääkaupunkiseudulla – Otaniemessä homma tehtiin Alvar Aallon hengessä

Tulevaisuuden ekonomit, arkkitehdit ja elokuvaohjaajat sekoittuvat uudessa korkeakoulurakennuksessa Espoon Otaniemessä. Taideyliopiston Kuvataideakatemian uudisrakennus nousee Teatterikorkeakoulun yhteyteen.

arkkitehtuuri
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun pääsisäänkäynti. Siitä pääsee myös kauppakorkekouluun.
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun pääsisäänkäynti. Siitä pääsee myös kauppakorkekouluun.Verstas Arkkitehdit

Alvar Aalto (1898–1976) vaikuttaa yhä suomalaiseen nykyarkkitehtuuriin. Espoon Otaniemen kampusalueelle on noussut uusi rakennus, jossa aletaan kouluttaa muun muassa elokuvaohjaajia, muotisuunnittelijoita, arkkitehteja ja ekonomeja.

Suunnittelijoille uuden rakennuksen sijainti on ollut haastava. Kivenheiton päässä sijaitsevat sekä Aallon suunnittelema Teknillisen korkeakoulun päärakennus että kirjasto.

Nykyisin Kandidaattikeskuksena tunnetun rakennuksen pääauditorio hallitsee maisemaa.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu sekä kauppakorkeakoulu aloittavat toimintansa tiloissa, jotka on suunnitellut helsinkiläistoimisto Verstas-arkkitehdit. Opetuksen pitäisi alkaa ensi syksynä.

Suunnittelunsa lähtökohdaksi arkkitehtitoimisto otti Aallon modernistisen kampuksen.

Suomalaisen arkkitehtuurin järkäle suunnitteli alueen asemakaavan yhdessä ensimmäisen puolisonsa Aino Aallon kanssa.

– Lähdimme jatkamaan heidän tarinaansa. Täydentämään Otaniemen kylämäistä kampusta, arkkitehti Jussi Palva kertoo.

Hän suunnitteli voittoisan työn yhdessä Väinö Nikkilän, Riina Palvan ja Ilkka Salmisen kanssa.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun sekä kauppakorkeakouluun pääsee samalta aukiolta.
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun sekä kauppakorkeakouluun pääsee samalta aukiolta.Verstas Arkkitehdit

Opiskelijat sekoittuvat

Työkoneet laulavat Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tiloissa. Ulospäin rakennus näyttää lähes valmiilta, mutta sisällä työt ovat vielä kesken.

Suunnittelijoille rakennus näyttäytyi pelinä. Arkkitehdit mallasivat tontille palikoita, ja näin rakennus sai muotonsa.

– Kääntelimme palikoita niin, että osa niistä on Kandidaattikeskuksen ja osa kirjaston suuntaisia, Jussi Palva toteaa.

Palikoiden koko määräytyi Aallon piirtämien rakennusten mukaan.

Monimuotoisen, polveilevan rakennuksen pääsisäänkäynnistä kulkevat ensi syksynä sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun että Kauppakorkeakoulun opiskelijat. Sisään rakennukseen pääsee myös suoraan metroasemalta.

Kaikki työpajat on sijoitettu alimpaan kerrokseen, mikä korostaa rakennuksen perimmäistä ideaa. Synergia todennäköisesti lisääntyy, kun sekä opiskelijat että oppilaat liikkuvat samoissa tiloissa oppiaineesta riippumatta.

Vaikka Kauppakorkeakoulu on samassa rakennuksessa Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kanssa, molemmilla korkeakouluilla on oma imagonsa, kuten nyt.

– Porukat sekoittuvat joka tapauksessa. Kauppakorkeakoulusta pääsee Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kautta metroasemalle. Se auttaa jo itsessään aika paljon, Jussi Palva sanoo.

Hän pitää tärkeänä uuden rakennuksen edessä olevaa aukiota.

– Se liittää tämä rakennuksen menneiden sukupolvien töihin, ja tuo tänne tällaisen urbaanimman kaupunkitilan.

Metropolian uusi kampus avataan Helsingin Myllypuroon metroradan päälle.
Metropolian uusi kampus avataan Helsingin Myllypuroon metroradan päälle.Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy

Metrolla kouluun

Otaniemen kampuksen uudisrakentamisen rinnalla pääkaupunkiseudulla on käynnissä myös kaksi muuta opiskeluun liittyvää hanketta. Helsingin Myllypuroon nousee uusi kampus Metropolia-ammattikorkeakoululle. Sen on suunnitellut maineikas helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki.

Metroradan päälle rakennettavan kohteen ensimmäisen osan pitäisi valmistua ensi kesänä.

Täysin toisenlaista rakentamista edustaa puolestaan pääkaupunkiseudun kolmas korkeakoulukäyttöön tuleva rakennus.

Taideyliopiston Kuvataideakatemialle rakennetaan uudet toimitilat Helsingin Sörnäisiin. Teatterikorkeakoulun kulmille tulevan rakennuksen on suunnitellut helsinkiläistoimisto JKMM-arkkitehdit. Se suunnitteli myös viime syksynä valmistuneen Helsingin yliopiston Tiedekulman.

Jos Vertas-arkkitehtien Otaniemen uudisrakennuksessa on tarkoitus törmäyttää raha ja luovuus, Kuvataideakatemian uuden rakennuksen ideana on mahdollinen synergia Teatterikorkeakoulun kanssa.

Suunnittelijoilla oli myös toisenlaisia haasteita. Kuvataideakatemian uudisrakennus tulee tontille, jossa on suojeltuja rakennuksia. Yksi niistä on entisen myllyn siilo. Siihen rakennetaan muun muassa opetustiloja.

Ympäristöään korkeammaksi nouseva siilo on näkyvä maamerkki, ja tärkeä osa Kuvataideakatemian tulevan rakennuksen identiteettiä.

– Kehittelemme sinne toimintoja Taideyliopiston kanssa. Se on herkullinen alusta yhdessä pohtimisille, arkkitehti Asmo Jaaksi sanoo.

Taideyliopiston Kuvataideakatemian uudisrakennus nousee Sörnäisten rantatielle.
Taideyliopiston Kuvataideakatemian uudisrakennus nousee Sörnäisten rantatielle.JKMM Arkkitehdit

Terassista näkyvyyttä kuvataiteille

Suunnittelijat päätyivät Kuvataideakatemiassa kolmion muotoiseen rakennukseen, jonka ilmavaa päätilaa halkovat siltamaiset portaikot.

Rakennuksen punatiilinen julkisivu viittaa Sörnäisten teolliseen menneisyyteen.

Uudisrakennuksen katolle valmistuu mittava terassi, jota on tarkoitus käyttää moniin eri tarkoituksiin, kuten opetukseen ja näyttelyjen pitämiseen.

Idea kuulostaa Suomen ilmastossa melkoiselta haasteelta. Kuvataideakatemia toivoo saavansa terassilla näkyvyyttä toiminnalleen.

– Tarkoituksena on, että koko rakennus säteilisi positiivista energiaa ja valoa myös rakennuksen ulkopuolelle, Jaaksi toteaa.

Vaikeinta Kuvataideakatemian suunnittelun kannalta on ollut taideopetuksen tulevaisuuden tarpeiden huomioiminen.

– Kukaan ei tiedä, millaista taideopetus on silloin, kun tämä valmistuu, puhumattakaan kymmenen vuoden päästä.

– Ainoa ratkaisu oli suunnitella niin muunneltava talo kuin mahdollista, Jaaksi sanoo.

Kuvataideakatemian uudisrakennuksen pitäisi valmistua viimeistään vuonna 2021.

.
Kuvataideakatemian uudesta rakennuksesta tulee mahdollisimman muunneltava.JKMM Arkkitehdit