Infektioherkkä pikkupotilas varoo sisäleikkipuistoja ja ostoskeskuksia – syöpäsairas Moona, 2, tapaa harvakseltaan ikätovereitaan

Oksennustaudeille tai flunssalle altistuminen saisi leukemiaa sairastavan pikkutytön voinnin romahtamaan.

syöpähoidot
Moona vanhempiensa kanssa
Sisäliikuntapuisto on harvinaista herkkua infektioyliherkälle lapselle. Puiston järjestämän tempauksen ansiosta Moonakin pääsi nauttimaan leikkimisestä, sillä tilat oli puhdistettu erityisen tarkasti eikä muita asiakkaita ollut paikalla.Janne Ahjopalo / Yle

Pikkutyttö tepastelee reippaasti sisäliikuntapuistossa. Hän hieman ujostelee ulkopuolisia, mutta nauttii selvästi tunneleista ja värikkäistä kiipeilypaikoista.

Lahtelaiset Maria ja Joni varjelevat Moona-tyttärensä, 2, terveyttä tarkoin sairaalasta saamillaan ohjeilla. Tyttö on sairastanut leukemiaa eli verisyöpää liki vuoden.

Sisäliikuntapuistoon pääsy on Moonalle harvinaista herkkua. Puisto tempaisi pikkupotilaiden puolesta puhdistaen tilat heitä varten erityisen tarkasti. Muita asiakkaita ei otettu tempauksen aikana sisälle infektioriskin vuoksi.

– Moonan veriarvot ovat tällä hetkellä riittävän hyvät, että uskallettiin lähteä, kertoo Maria.

– Pitkästä aikaa päästiin tänne. Moona on ollut innoissaan nähdessään puiston mainoksia telkkarissa, sanoo Joni.

Moona.
Janne Ahjopalo / Yle

Infektioyliherkän Moonan elämänpiiri rajoittuu pitkälti kotioloihin ja sairaaloihin, koska suuret ihmismassat aiheuttavat terveysriskin. Flunssat ja vatsataudit kulkeutuvat herkästi työpaikoilta, koulusta tai päiväkodeista hyvinkin arkisiin paikkoihin kuten sisäliikuntapuistoihin, ostoskeskuksiin ja kirjastoihin.

Suuremmat sytostaattihoidot vaativat perheeltä matkustamista Tampereen yliopistolliseen sairaalaan – vähemmän vaativat tehdään Päijät-Hämeen keskussairaalassa Lahdessa.

– Lääkkeet aiheuttavat ikäviä limakalvovaurioita Moonalle. Suuhun puhkeaa helposti herpes, eikä ruoka maistu. Silloin Moona saa sairaalassa tiputuksessa ravintoliuosta, jotta pikkuihmisen paino ei putoaisi, sanoo Maria.

Moona.
Janne Ahjopalo / Yle

Ruokahaluttomuutta, pahoinvointia ja väsymystä

Moonan leukemia hoitoineen merkitsee ruokahaluttomuuden, pahoinvoinnin ja väsymyksen lisäksi heikentynyttä vastustuskykyä.

Syöpähoidoissa käytettävät solunsalpaajat eli sytostaatit tekevät ihmisestä tavallista herkemmän infektioille. Uhkana ovat sairalaan joutuminen, antibioottikuuri sekä muiden hoitojen viivästyminen, koska muut hoitotoimenpiteet joutuvat odottamaan infektion hellittämistä.

Moona näkee ikätovereitaan harmittavan harvakseltaan korkean infektioriskinsä vuoksi.

Moona on onneksi pystynyt tapaamaan muita lapsia turvallisesti sairaalassa.

Nyt talvella perhe on viettänyt aikaa silloin tällöin ulkoilmassa perinteisessä leikkipuistossa, koska lapsilla on suojaava talvivaatetus päällään – se vähentää tautien leviämisriskiä sisäleikkeihin verrattuna.

Tavallisessa päiväkodissa Moona ei ole enää voinut leukemiaan sairastumisensa jälkeen olla.

– Moona on onneksi pystynyt tapaamaan muita lapsia turvallisesti Tampereen yliopistollisessa sairaalassa leikkihuoneessa lääkärin luvalla, kertoo Maria.

Moona.
Janne Ahjopalo / Yle

Kotisairaanhoito suurena apuna arjessa

Maria jättäytyi pois töistä, jotta Moona saa turvallista hoitoa kotona sairaalahoidon vastapainoksi. Vanhempi jää käytännössä omaishoitajaksi, jotta voi olla läsnä lapsensa sairaalajaksoilla.

Kotona käy Päijät-Hämeen keskussairaalan kotisairaanhoito kolmestikin päivässä ottamassa verikokeet ja tekemässä tiputuksen. Tehokas käsihygienia ja koko perheen terveenä pysyminen ovat pääasioita Moonan hyvinvoinnille.

Julkisissa liikennevälineissä perhe ei liiku. Sairaalaankin mennään takaovesta, eikä pääsisäänkäynnistä, jossa oleilee pöpöjä kantavia potilaita. Hammashoito on järjestetty sairaalan kautta.

Lemmikkieläimen hankkimista perhe ei ole edes harkinnut.

Moona.
Isän turvallisen suuri lippalakki kiinnostaa pikkuihmistä.Janne Ahjopalo / Yle

Tytön toipuminen on jo näköpiirissä, vaikka raskaat hoidot jatkuvatkin.

– Suonensisäiset sytostaattihoidot loppuvat onneksi näillä näkymin kesällä 2018. Sitten voisimme laittaa Moonan perhepäivähoitoon pieneen ryhmään, miettii Maria.

Maria, Joni ja Moona esiintyvät jutussa etunimillään asian henkilökohtaisuuden vuoksi.