Helsingin Kalliossa palaneesta asumispalveluyksiköstä löytyi kaksi kuollutta vierasta – henkirikoksen mahdollisuutta selvitetään

Poliisi on ottanut kiinni asunnon vuokralaiset. Asumisyksikön henkilöstö ei tiennyt heidän vieraistaan, jotka menehtyivät.

Kotimaa
Poliisiauton keula.
Risto Koskinen / Yle

Helsingin poliisi sai tänään tiistaina kello 5.16 tiedon tulipalosta Helsinginkatu 50:ssä Kalliossa.

Helsingin Diakonissalaitos vahvistaa Ylelle, että laitoksen Auroratalon asumispalveluyksikössä tapahtui tänä aamuna tulipalo, jossa menehtyi kaksi ihmistä.

Henkilökunta on ohjattu työterveyshuoltoon ja he ovat saaneet tarvitsemaansa tukea asian käsittelyyn.

Diakonissalaitoksen liiketoimintajohtaja Tapio Tähtinen

Palomiehet löysivät asunnosta kaksi vainajaa savusukellusta tehdessään. Heidän kuolinsyytään selvitetään vielä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth kertoo poliisin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että huoneistossa oli myös kaksi muuta henkilöä, jotka on otettu kiinni.

Lisäksi Kanth kertoo Ylelle puhelimessa, että kiinni otetut henkilöt ovat asunnon haltijoita. Menehtyneet henkilöt olivat heidän vieraitaan.

– Henkirikoksen mahdollisuus ei ole poissuljettu, koska mitään kuolemaan johtavaa syytä ei ole vielä selvinnyt, Kanth kertoo.

Kanthin mukaan tulipalo sai alkunsa hellalla syttyneestä ruuasta.

– Päihteillä on osuutta asiaan.

Tapauksen tutkinta on vasta käynnistynyt, eikä poliisi kerro vielä asiasta enempää.

Auroratalon henkilöstö ei tiennyt vieraista

Diakonissalaitoksen liiketoimintajohtajan Tapio Tähtisen mukaan pitkäaikaisasunnottomille tarkoitetussa yksikössä asutaan toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella.

Päihteitä ei ole kielletty, mutta asukkaille tarjotaan psykososiaalista tukea, jotta nämä kuntoutuisivat.

– Toivomme, että he ottaisivat entistä enemmän vastuuta omasta elämästään toimijuuden kautta.

Asukkaille on annettu suositus, että he kertoisivat henkilökunnalle vieraista, mutta aina niistä ei haluta tai muisteta kertoa.

– Meillä ei ole mitään tietoa, keitä nämä vainajat olivat. Henkilökunta ei tiennyt, että asunnossa oli vieraita.

Tähtinen painottaa, että henkilökunta on toiminut tilanteessa ohjeiden mukaan. Jotkut työntekijät ovat kuitenkin jääneet pohtimaan, olisivatko he osanneet ohjeistaa pelastuslaitosta paremmin, jos olisivat tienneet vieraiden läsnäolosta.

– Henkilökunta on ohjattu työterveyshuoltoon ja he ovat saaneet tarvitsemaansa tukea asian käsittelyyn. Käymme tapahtumia läpi vielä koko työyhteisön kanssa.