Hiihtolomaviikoilla etelään, maksoi mitä maksoi – Mutta saako matkan edullisemmin huippusesongin ulkopuolella?

Thaimaa ja Kanariansaaret ovat pitäneet pintansa suomalaisten suosikkilomakohteina.

Playa de Americas Teneriffa. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Pian alkavat koulujen hiihtolomat täyttävät lomakeskukset varsinkin etelän auringossa. Matkat ovat myyneet hyvin ja matkatoimistojen ei ole juuri tarvinnut turvautua laajoihin alennuskampanjoihin saadakseen matkustajakoneet ja hotellit täyteen.

– Kysyntä säätelee tietysti hintoja. Koulujen loma-ajat ja suositut loma-ajat ovat yleensä kalliimpaa matkustusaikaa. Jos on mahdollisuus matkustaa sesonkiaikojen ulkopuolella, niin usein saa edullisemman loman, sanoo matkanjärjestäjä TUI Finlandin viestintäpäällikkö Pauliina Pajunen.

Pauliina Pajunen Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Karnevaali kallistaa

Vanha pääsääntö pitää kuitenkin paikkaansa vain osin. Hintoja nostavia kysyntäpiikkejä osuu myös sesonkien ulkopuolelle.

– Hinnoitteluun vaikuttaa ehkä oikeastaan eniten paikalliset tapahtumat. Esimerkiksi Kanariansaarilla on karnevaalit maaliskuun puolessa välissä, ja se pikkaisen nostaa hotellien hintatasoa, sanoo maajohtaja Anu Niemelä Tjäreborgilta.

Tästä syystä esimerkiksi nelihenkinen perhe saa maksaa lomaviikosta Gran Canarialla maaliskuun puolivälissä helposti 300-400 euroa enemmän kuin hiihtolomaviikoilla. Hotellikohtaisia eroja kuitenkin on, ja tarjoukset voivat muuttaa kuviota, joten patenttisääntöä tästä ei saa. Suuntaa se kuitenkin näyttää.

– Muuten matkahinnoittelu menee enimmäkseen varaustilanteen mukaan. Jos on paljon tyhjää, niin täytyy hieman tiputtaa, että saadaan paikat täytettyä. Jos on hyvä varaustilanne, niin alennuksia ei niinkään anneta, ja hinta pysyy korkeampana.

Anu Niemelä Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Peruutuksista yllätysaleja

Toisaalta ahkera nettiselaaja voi vielä löytää aarteita hiihtolomaviikoiltakin. Yllätyssairastumiset poikivat matkaperuutuksia ja sitä kautta hyviä viime hetken tarjouksia.

– Silloin joudutaan meidän kannaltamme myymään halvemmalla ja asiakkaan kannalta edullisemmin, Niemelä sanoo.

Talven halutut lomasuunnat ovat olleet perinteiseen tapaan Thaimaa ja Kanariansaaret. Yksi uusi suosikki on yllättänyt kokeneen ammattilaisenkin.

– Gambiassa pidennettiin kautta huomattavasti. Aloitimme aika aikaisin, ja jatkamme huhtikuulle. Silti koneet on olleet lähes viimeistä paikkaa myöten täynnä. Se on ollut positiivinen yllätys. Emme itse uskoneet ihan niin hyvään kysyntään, Niemelä myöntää.

Lapissa ennätystalvi

Lappi taas on oma jutunsa. Siellä hintavin huippusesonki koittaa vasta koulujen hiihtolomaviikkojen jälkeen.

– Meidän hotellipalveluidemme tarjonnassa hiihtolomaviikot eivät ole kalleinta aikaa. Hinnat ovat pikkaisen korkeammat maalis-huhtikuussa, sanoo toimitusjohtaja Ari Vuorentausta hotelliketju Lapland hotelsista.

Lapin matkailutalvesta on tulossa loistava, Vuorentausta hehkuttaa.

– Tästä tulee kaikkien aikojen talvi Lapissa. Pari vahvaa nousuvuotta on jo takana, ja tänä talvikautena tulee edelleenkin kasvamaan.