Raivonpurkauksia, nimittelyä, kiinni käymistä – Oletko todistanut asiakasraivoa?

Asiakkaiden epäasiallinen käytös on palvelualoilla jo arkipäivää. Oletko kokenut tai ollut todistamassa asiakasraivoa? Kerro meille – kysymme asiantuntijoilta, miten tilanteissa olisi voinut toimia.

palveluala
Asiakas ja myyjä kaupan kanssalla.
Asiakkaiden epäasiallinen käyttäytyminen palvelualan henkilökuntaa kohtaan on lisääntynyt. Ollaan ihmisiksi -kampanja muistuttaa kaikkien yhteisestä vastuusta epäasiallisten tilanteiden ehkäisemisessä.Tarmo Niemi / Yle

Asiakasraivo on palveluyrityksen, usein kaupan, henkilökuntaan kohdistuvaa piikittelyä, vähättelyä, kiusaamista, töykeää käytöstä tai joskus jopa kiinni käymistä. Kuukausittain, viikottain tai pahimmillaan päivittäin.

– Asiakas luulee, että omistaa myyjän ja saa käyttäytyä miten vaan. Jos joku tuote on loppu, siitä voidaan saada kunnon raivarit aikaiseksi myyjälle ja yleensä se on viimeisenä kassa ainakin, joka haukut saa, sanoo Osuuskauppa KPO:n pääluottamusmies Päivikki Saukko.

Kaupan liiton, Palvelualojen ammattiliiton ja usean muun järjestön yhteisen Ollaan ihmisiksi -kampanjan mukaan epäasialliseen käytökseen ja asiakkaiden häiriköintiin asiakaspalvelutilanteissa on törmännyt lähes kolmannes kuluttajista. Etenkin kaupassa.

– Viiden vuoden aikana sanallinen asiakasraivo-ilmiö on tuplaantunut. Yhdeksän (9) prosenttia myyjistä kertoo kokevansa sanallista väkivaltaa vähintään kerran viikossa, toteaa PAM:n Pohjanmaan aluejohtaja Marja Salmivuori.

Millaisia tilanteita sinä olet nähnyt?

Muiden asiakkaiden epäasiallista häiriköintiä on todistanut Ollaan ihmisiksi -kampanjan mukaan 30 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) kuluttajista, etenkin kaupassa.

Oletko sinä kokenut asiakasraivoa tai ollut todistamassa sitä? Millainen tilanne oli?

Kerro meille. Toimitus valitsee osan tapauksista lähempään tarkasteluun ja selvittää yhdessä asiantuntijoitten kanssa, miten kyseisissä tilanteissa olisi voinut toimia.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.