EU purkaa nettikaupan rajoituksia: Jatkossa kuluttajaa ei saa väkisin ohjata tietyn maan sivustolle

Kaikille EU-kansalaisille on taattava samat ostoehdot ja hinnat kuin paikallisille asiakkaille.

verkkokauppa
Postipakettien logistiikkakeskus.
Amazonin logistiikka- ja jakelukeskus Rheinbergissä Saksassa.Friedemann Vogel / EPA

Euroopan parlamentti on hyväksynyt uuden geoblokkausta eli aluerajausta koskevan lain.

Uusien sääntöjen mukaan kuluttajien pääsyä nettisivuille ei saa estää, eikä kuluttajaa saa automaattisesti ohjata toiselle sivulle kansalaisuuden, asuinpaikan tai väliaikaisen sijainnin perusteella.

Jatkossa kuluttajat voivat ostaa aiempaa helpommin netissä erilaisia tuotteita, konserttilippuja ja hotellimajoituksia toisista EU-maista paikallisilla hinnoilla.

Uudet säännöt määräävät, että kaikille EU-alueella oleville asiakkaille pitää tarjota samat ostoehdot ja hinnat kuin paikallisille asiakkaille.

Euroopan komission tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 63 prosenttia verkkosivuista ei salli ostosten tekoa muista EU-maista.

Ulkomaalainen voi joutua maksamaan ylihintaa

Nykyisin nettikaupat saattavat ohjata eri EU-maasta tulevan asiakkaan erille sivuille tämän tietokoneen IP-osoitteen perusteella. Eri sivuilla voi olla eri hinnat ja tuotevalikoima.

Esimerkiksi saksalainen musiikki-instrumenttien verkkokauppa Thomann tarjoaa samaa tuotetta saksankielisillä sivuillaan hieman halvemmalla kuin suomenkielisillä sivuillaan. Yhtiö ohjaa Suomesta tulevan asiakkaan automaattisesti suomenkielisille sivuilleen.

Uudistus koskee myös sähköisiä palveluilta kuten pilvipalveluita, verkkosivujen ylläpitoa ja tiedonvarastointipalveluja. Lisäksi kuluttajia ei saa kohdella eri tavalla luotto- tai maksukortin myöntämispaikan perusteella.

Sähköistä sisältöä rajattu uudistuksen ulkopuolelle

Säännöt ei koske digitaalista tekijänoikeudella suojattua sisältöä kuten e-kirjoja, nettipelejä ja ladattavaa musiikkia. Laki ei koske myöskään audiovisuaalisia tai liikennepalveluita.

Euroopan komission tulee kuitenkin arvioida kahden vuoden kuluessa, pitäisikö maarajoitusten kieltämisen koskea myös digitaalista tekijänoikeudella suojattua sisältöä.

Euroopan neuvoston pitää vielä hyväksyä uusi laki. Asetus tulee voimaan yhdeksän kuukautta sen jälkeen, kun asetus on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä eli ennen tämän vuoden loppua.

Lue lisää:

Suomalaisyritykset käyvät verkkokauppaa kotimaassa – geoblokkaus on yleistä

Teetkö verottomia ostoksia verkossa? Et tee enää tulevaisuudessa