1. yle.fi
  2. Uutiset

Brittioikeus hylkäsi Assangen valituksen – pidätysmääräys pysyy voimassa

Britannian oikeuslaitos ei halua palkita Assangea oikeuden määräyksen kiertämisestä.

Julian Assange
Julian Assange
Julian AssangeAndy Rain / EPA

Brittiläinen oikeusistuin on hylännyt Wikileaksin perustajan Julian Assangen vetoomuksen. Assange oli pyytänyt perumaan häntä koskevan pidätysmääräyksen.

Assangen asianajajien mukaan pidätysmääräys on menettänyt merkityksensä, koska sitä alun perin pyytänyt Ruotsi on vetänyt pois vaatimuksensa. Assange haluttiin Ruotsin vastaamaan epäilyihin raiskauksesta.

Assange on pakoillut pidätystä Equadorin suurlähetystössä Lontoossa jo viiden vuoden ajan. Hän pelkää karkotusta Yhdysvaltoihin.

Britannian syyttäjäviranomaiset ovat sanoneet, että pidätysmääräys halutaan pysyttää voimassa, jotta Assangea ei palkittaisi oikeuden määräyksen kiertämisestä.

Assangen kerrotaan kärsivän monista fyysisistä ja psyykkisistä ongelmista, jotka ovat seurausta pitkästä oleskelusta sisätiloissa.

Päätöksen tehnyt tuomari kertoi myöhemmin, että hän antaa helmikuun 13. päivä päätöksen, tulisiko Assangea koskeva syyte hylätä yleisen edun takia.

Uutista on korjattu 13.2. klo 19:16 ja 20:11 Assange on ollut epäiltynä vain yhdestä raiskauksesta, ei useista. __Syytteitä ei lopulta nostettu Ruotsissa.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi