1. yle.fi
  2. Uutiset

Kapellimestari ja solisti sairastuvat, miten käy konsertin? – Ei hätää, paikkaaja löytyy aina

RSO:lla on ollut harvinaisen huonoa tuuria alkuvuodesta, sillä konsertteihin on tullut useita muutoksia sairaustapausten vuoksi.

konsertit
RSO:n konsertti
Jukka Lintinen / Yle

Radion sinfoniaorkesterilla on ollut poikkeuksellinen viikko. Keskiviikon konserttia on kohdannut kaksi vastoinkäymistä muutaman päivän sisällä. Ensin perui kuuluisa ranskalainen kapellimestari Lionel Bringuier. Hänen flunssansa äityi niin pahaksi, että lääkäri kielsi lentämisen.

Heti maanantaina puolalainen pianosolisti Piotr Anderszewski ilmoitti, ettei voi matkustaa rajun vatsataudin takia.

– En muista tällaista sumaa. Tämä on hyvin poikkeuksellista, että sekä kapellimestari että solisti sairastuvat. Klassisen musiikin alalla on hyvin korkea työmoraali, joten ihan pienien vaivojen takia esiintymisiä ei peruta, toteaa RSO:n intendentti Tuula Sarotie.

Viime hetken muutokset aiheuttavat harmaita hiuksia juuri intendentille tai konsertin järjestäjälle. Tällaisissa tilanteissa voi kuitenkin kääntyä kansainvälisten agentuuritoimistojen puoleen. Tällä kertaa tilanteen mutkikkuutta kuitenkin lisäsi, että Bringuierin sairausilmoitus tuli sunnuntaina. Silloin kaikki kapellimestareita ja solisteja edustavat agentuuritoimistot ovat luonnollisesti kiinni.

Sarotie käytti kuitenkin suhteitaan ja soitteli suoraan muutamille kansainvälisille agenteille. Muutaman puhelun jälkeen Pariisin lentokentältä saatiin kiinni suomalaiskapellimestari Klaus Mäkelä, jolla sattui olemaan kalenterissaan tyhjää keskiviikon kohdalla.

– Mäkelä on ollut meidän toivelistalla, joten hienoa, että saimme hänet näin johtamaan, huokaa Sarotie yhä helpotusta äänessään.

Klaus Mäkelä tosin ilmoitti heti, ettei tunne tarpeeksi hyvin ohjelmistossa olevia kappaleita, joten konserttiin pitäisi löytää pari uutta teosta. Mäkelä ehdotti Sibeliuksen 2. sinfoniaa ja Schumannin Alkusoittoa. Nämä olivat onneksi orkesterilla tuoreessa muistissa, joten vaihdos ei aiheuttaisi viime hetken harjoituspaniikkia. Ensin täytyi tosin tarkistaa, että RSO:n nuottivarastosta löytyvät kyseisten teosten nuotit.

– Jouduin hälyttämään nuotistonhoitajan hiihtoladuilta etsimään nuotteja Pasilan arkistosta. Onneksi ne olivat meidän nuotistossa.

Maanantaiaamuna orkesteri ryhtyi harjoittelemaan uutta ohjelmistoa.

Tuuraaja löytyy lyhyelläkin varoitusajalla

Maanantaina Sarotien puhelin soi jälleen ja pianisti Piotr Anderszewskin edustaja ilmoitti, että huippupianisti on vatsataudin kourissa eikä voisi esiintyä Helsingissä. Konserttiin oli nyt aikaa enää pari päivää ja Sarotien oli käännyttävä taas agentuurien puoleen. Hän lähetti muutamille suurimmille kansainvälisille toimistoille pyynnön nopeasta paikkaustarpeesta.

Muutamasta ehdotuksesta nousi esiin islantilainen nuori pianistilupaus Víkingur Ólafsson, joka sattumoisin oli työskennellyt aiemmin Klaus Mäkelän kanssa. Lisäksi hänen repertuaariinsa kuului Mozartin pianokonsertto nro 24, joka oli konsertin ohjelmistossa

– Aina löytyy joku tuuraamaan. Onneksi orkesteri suhtautui hyvin leppoisasti muutoksiin, kiittelee Sarotie.

Lavalle suoraan lentokentältä

Tänä vuonna RSO:lla on ollut harvinaisen paljon sairastapauksia, sillä yleensä niitä tulee vain pari vuoteen. Viime viikolla kapellimestari Eva Ollikainen joutui perumaan sairastumisen vuoksi. Lisäksi tammikuun alkupuolella Beethovenin Fidelio-oopperan esityksen onnistuminen oli minuuteista kiinni.

Pääsolisti Johanna Rusanen-Kartano soitti Sarotielle konserttiaamuna, että kurkku on kipeä ja ääni ei kulje. Ennen kuin lääkärin selvitys saatiin, aikaa oli kuitenkin kulunut muutama tunti.

Taas oli otettava yhteyttä agentuureihin. Tälläkin kertaa ilmaantui halukkaita tuuraajia, mutta esimerkiksi Lontoosta ei enää lähtenyt lentoja, joilla olisi ehtinyt konserttiin.

Wienistä kuitenkin löytyi sopraano Erika Sunnegårdh, joka oli valmis lähtemään saman tien Suomeen. Kone laskeutui kuitenkin vasta kuudelta Helsinkiin ja sopraano oli Musiikkitalossa kymmenen minuuttia ennen kuin konsertti alkoi. Hän ehti tavata kapellimestari Hannu Linnun kolme minuuttia ennen lavalle nousua.

– Siitäkin selvittiin hienosti. Toivotaan, että loppuvuosi sujuu helpommin, huokaa Sarotie.

Lue seuraavaksi