Taiwanilla kymmenien maanjäristysten sarja – voimakkain vain kilometrin syvyydessä

Hualienin kaupungissa on romahtanut taloja. Ainakin kahden ihmisen kerrotaan saaneen surmansa.

Taiwan
Pelastustyöntekijät työssä.
Pelastustyöntekijät työssä.AFP

Taiwanin Hualienin kaupunkia koettelee voimakas maanjäristysten sarja. Sunnuntaista lähtien maa on järissyt lähes sata kertaa.

Voimakkain järistys tapahtui tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa. Sen voimakkuus oli 6,4. Järistyksestä tekee poikkeuksellisen se, että se tapahtui hyvin lähellä maanpintaa, vain kilometrin syvyydessä. Järistysten keskus on ollut vain muutaman kilometrin päässä kaupungista.

Pelastustyöntekijät työssä.
Vaurioitunut Marshall-hotelli.AFP

Hualien on runsaan sadantuhannen asukkaan kaupunki Taiwanin itärannikolla.

Taiwanin hallitus kertoo, että toistaiseksi tiedetään kahden ihmisen saaneen surmansa. Yli sata on loukkaantunut.

Twitteristä nähdään, että ainakin kaksi suurta rakennusta on tuhoutunut. Yksi hotelli on ilmeisesti kallistunut noin 45 asteen kulmaan. Toinen kerrostalo romahti niin, että sen ensimmäinen kerros käytännössä katosi kokonaan.

Tongshuai-hotelli vaurioitui maanjäristyksessä.
Tongshuai-hotelli vaurioitui maanjäristyksessä.EPA

Taiwan News -lehden mukaan kaupungin lähistöllä havaittiin sunnuntaina 28 maanjäristystä, maanantaina peräti 71 ja joista 12 yhden tunnin sisällä. Tänään tiistainakin maa on tärissyt 19 kertaa.

Taiwanilaisen ETtoday-lehden haastattelema geologian professori Lee Chyi-tyi kertoo järistysten johtuvan siitä, että Filippiinien mannerlaatta painuu Euraasian laatan alle. Pienellä alueella on syntynyt erittäin suuri paine, joka aiheuttaa jatkuvia liikahduksia suppealla alueella. Haastattelusta kertoo Taiwan News -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Uutista päivitetty tiedoilla uhreista 6.2. klo 20.55

Lähteet: Reuters, AFP