Tyksissä varaudutaan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon vaikutuksiin

Päivystykseen tuloa pyydetään välttämään kiireettömissä tapauksissa. Tiistaina Tyksissä jouduttiin perumaan yksi leikkaus.

Turun yliopistollinen keskussairaala
Tyksin T-sairaalan päivystyksen kyltti seinässä.
Kalle Mäkelä / Yle

Kiireettömiä leikkauksia saatetaan joutua perumaan Turun yliopistollisessa keskussairaalassa kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana.

– Yksi leikkaus on tiistaina peruttu, ja joudumme kriittisesti arvioimaan, miten teemme esimerkiksi tehohoitoa vaativia kiireettömiä leikkauksia, sanoo sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä tiedotteessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri seuraa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon seurauksia potilashoidon turvaamiseksi Tyksissä sekä Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksessa.

Vuoronvaihto- ja ylityökielto yhdistettynä vuodenajalle ominaiseen sairasteluun voi piirin mukaan johtaa tilanteeseen, jossa kaikkiin työvuoroihin ei saada suunniteltua määrää henkilöstöä.

– Olemme käynnistäneet menettelyt, jolla saamme jatkuvasti ajantasaisen tilannekuvan työtaistelusta ja sen vaikutuksista ja käyneet myös läpi työnantajan mahdollisuudet paikata puuttuvat työvuorot, kertoo sairaalajohtaja Petri Virolainen.

Sairaanhoitopiiri turvaa kiireellisen hoidon, kuten ensihoidon, välttämättömät päivystyspalvelut ja kiireellisen sairaalahoidon muuttamalla tarvittaessa jo suunniteltuja työvuoroja. Mikäli se ei riitä, siirretään osaavaa henkilöstöä kiireettömän hoidon tehtävistä.

Asiakkaita pyydetään välttämään Tyksin päivystykseen tulemista muissa kuin akuuttitapauksissa.

– Toivomme, että päivystykseen ei lähdetä sellaisissa asioissa, joilla ei ole kiire tai jotka voi hoitaa päiväaikaan terveyskeskuksessa, sanoo sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

Kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi tiistaiaamuna.

Lue myös:

Suomen suurin sairaanhoitopiiri älähtää: Hoitajien ylityökielto vaarantaa potilasturvallisuuden – "Erittäin vakava asia"

Hoitajien ylityökielto osuu hankalaan aikaan: "Influenssakauden takia pulaa on jo nyt"

Näin kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi vaikuttaa: Lapsia pois päiväkodeista, julkisen liikenteen vuoroja saatetaan karsia ja leikkauksia lykätä

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus