Tutkimus: Sulavasta ikiroudasta voi vapautua valtaisa määrä elohopeaa

Elohopea on nestemäisessä muodossa esiintyvä metalli, joka on yksi maailman vaarallisimmista ympäristömyrkyistä.

Elohopeapäästöt
Kraateri tundralla.
Alexander Lutsenko / AOP

Yhdysvaltain geofysiikan yhdistys American Geophysical Union on julkaissut tutkimuksen arktisten alueiden ikiroutaisten turvesoiden elohopeapitoisuuksista. Tutkimuksen mukaan turvesuot sisältävät elohopeaa paljon enemmän kuin tähän asti on uskottu.

Tutkimus on julkaistu Geophysical Research Letters -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun) ja siitä kertoo myös Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksesta kävi ilmi, että arktisen alueen ikiroutaiset suot sisältävät jopa 793 000 tonnia elohopeaa. Tämä on kaksi kertaa niin paljon kuin muualla maapallon maaperässä, valtamerissä ja ilmakehässä on yhteensä elohopeaa.

Elohopea on kertynyt soihin ilmakehästä. Se sitoutuu soiden pintakerroksen kasvillisuuteen. Kun kasvit kuolevat ja painuvat maaperään, elohopea pysyy kiinni orgaanisessa materiassa, joka sedimentoituu maan alla pysyvään jääkerrokseen, ikiroutaan. Tämä prosessi on jatkunut tuhansia vuosia, viime jääkaudesta lähtien.

Pitkospuut tundralla.
Alexey Solodov / AOP

Ilmaston lämpeneminen sulattaa ikiroutaa

Monilla pohjoisilla alueilla ilmasto on jo lämmennyt niin paljon, että tuhansia vuosia roudassa ollut maaperä on alkanut sulaa. Ilmiön uskotaan laajenevan, kun ilmaston lämpeneminen etenee.

Ikiroutaisten turvesoiden sulaminen on tutkijoiden mukaan suuri terveysuhka, sillä se vapauttaisi elohopean luontoon.

Elohopea on yksi maailman pahimmista ympäristömyrkyistä. Aine rikastuu ravintoketjussa ja vaurioittaa hermo-, suvunjatkamis- ja immuunijärjestelmää.

Eläimille ja kasveille suuri määrä luontoon vapautuvaa elohopeaa olisi katastrofi.

Yhdysvaltain geofysiikan yhdistyksen tutkimus tehtiin Alaskassa.

Lue lisää: Sulava ikirouta vapauttaa ilmakehään suuret määrät metaania