1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump haluaa miljoonien sotilasparaatin

Trumpin toivoo laajuudeltaan hänen Ranskan kansallispäivänä Pariisissa viime heinäkuussa näkemäänsä paraatia.

Sotilasparaatit
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Melanie-puolisonsa kanssa sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaimoineen katsovat sotilasparaatia Pariisissa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Melanie-puolisonsa kanssa sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaimoineen katsovat sotilasparaatia Pariisissa.Julien De Rosa / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt Pentagonin ja Valkoisen talon virkamiehiä aloittamaan suuren sotilasparaatin suunnittelun Washingtoniin, kertoo Washington Post –lehti (siirryt toiseen palveluun).

Trumpin toiveena on, että sotilasparaati muistuttaa laajuudeltaan hänen Ranskan kansallispäivänä Pariisissa viime heinäkuussa näkemäänsä paraatia.

Trump tapasi Yhdysvaltain puolustusministeriössä Pentagonissa puolustusvoimien korkeimpia virkamiehiä kuten puolustusministeri James Mattisin ja asevoimien komentaja Joe Dunfordin. Nimettömien virkamieslähteiden mukaan tapaamisessa Trumpin halu järjestää paraati nähtiin yllättäen presidentin määräyksenä.

– Tätä työstetään korkeimmalla tasolla maan puolustusvoimissa, virkamies lisäsi.

Valkoisen talon nimettömänä pysyttelevän virkamiehen mukaan paraatin suunnittelu on "aivoriihivaiheessa”, eikä mitään ole vielä päätetty, lehti kirjoittaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Melanie-puolisonsa kanssa sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaimoineen katsovat sotilasparaatia Pariisissa.
Julien de Rosa / EPA

Trump on kertonnut oleensa vaikuttunut Pariisissa heinäkuussa näkemästään sotilasparaatista. Paraati oli järjestetty Ranskan kansallispäivänä, jota vietetään 14. heinäkuuta Bastiljin valtaamisen vuosipäivänä.

Viime vuonna kyseisessä paraatissa amerikkalaiset ja ranskalaiset sotilaat marssivat yhdessä myös sadan vuoden takaisen yhteistyön kunniaksi, kun Yhdysvallat tuli mukaan ensimmäiseen maailmansotaan eurooppalaisten liittolaistensa tueksi. Mukana oli panssaroituja ajoneuvoja ja USA:n ja Ranskan sotilaslentokoneiden ylilennot.

Yhdysvaltain pääkaupungissa on ollut suuria sotilasnäytöksiä, mutta varsinaisia isoja paraateja marssijoukkoineen ja sotilaskalustoineen Pennsylvania Avenuella ei ole tyypillisesti nähty Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä.

Paraatin järjestämisen arvioidaan maksavan miljoonia.

Aiheesta muualla:

Trump tells Pentagon to plan military parade in Washington (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, STT

Lue seuraavaksi