1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Huumeparonit ja -kartellit

Huumeparoni "El Chapon" oikeudenkäyntiin määrättiin nimetön valamiehistö

Tuomarin mukaan on syytä olettaa, että oikeuden maallikkojäseniä voidaan painostaa. Ratkaisu oli odotettu ja harvinainen.

Huumeparonit ja -kartellit
Huumekuningas El Chapo oliisin otteissa, Katsoo kohti kameraa.
Huumekuningas "El Chapo" Meksiko Cityssä tammikuussa 2016, jolloin hänet saatiin uudelleen kiinni.

Meksikolaisen Joaquin "El Chapo" Guzmanin oikeudenkäynnissä tullaan käyttämään anonyymia valamiehistöä.

Newyorkilainen oikeusistuin katsoi, että lautamiesten nimet voidaan salata, koska heitä voidaan häiritä tai uhkailla. Oikeuden maallikkojäsenet tullaan myös saattamaan oikeustalolle ja takaisin kotiin.

Guzmania syytetään Yhdysvalloissa murhista, rahanpesusta ja huumausainerikoksista. Syyttäjän mukaan Sinaloan huumekartellin johtajana toiminut Guzman on käyttänyt toistuvasti palkkamurhaajia tuhansiin väkivaltarikoksiin.

Guzmanin asianajajan mukaan hänen päämiehensä on pettynyt oikeuden päätökseen.

– Ainoa asia, mitä hän pyytää, on reilu oikeudenkäynti puolueettoman oikeuden edessä, asianajaja Eduardo Balarezo sanoi uutistoimisto AP:lle.

Oikeuden päätöstä käyttää nimetöntä valamiehistöä on luonnehdittu odotetuksi ja harvinaiseksi.

Anonyymia valamiehistön käytettiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa vuonna 1977 harlemilaisen huumeparonin Leroy "Nicky" Barnesin oikeudenkäynnissä. Myöhemmin lautamiesten henkilöllisyys on salattu muun muassa Gambinon rikollisperheen johtohahmon John J. Gottin oikeudenkäynneissä 1990-luvun alkupuolella.

Nimettömän valamiehistö käyttöä on kritisoitu siitä, että se antaa maallikkojäsenille vahvan vaikutelman syytetyn henkilön vaarallisuudesta.

Kahdesti meksikolaisesta vankilasta paennut Guzman luovutettiin reilu vuosi sitten Yhdysvaltojen viranomaisille. Oikeudenkäynnin on määrä alkaa tämän vuoden aikana New Yorkissa.

Lue lisää:

Huumekuningas "El Chapo" valittaa vankilaolosuhteista

Huumeparoni El Chapo luovutettiin Yhdysvaltoihin

Aiheesta muualla:

'El Chapo' Guzman jury will be anonymous, judge rules (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi