Hyppää sisältöön

Suunnittelija Tanja Orsjoki viritti lapsuusmuistoistaan Forssan kaupunkikuosin – pian Hämeenlinnakin saa omansa

Hämeenlinnasta Vallilan kaupunkikuoseihin kuvataan linna. Forssasta on noussut Ankkalammi.

Kuva: Henna Soronen / Vallila

Sisustaja saattaa innostua kaupunkikuosista siksi, että sitä katsellessa pääsee mielikuvamatkalle pitämäänsä paikkaan. Vallilan kaupunkikuosien kirjo ainakin lisääntyy jatkuvasti.

Keväällä Vallilan kaupunkikuosien joukkoon pääsee myös Hämeenlinna. Kuosisuunnittelija Tanja Orsjoki sai inspiraation kävellessään Aulangolla. Syntyi tuoteperhe, jossa on maisemaa Aulangolta ja Hämeen vanhasta linnasta.

– Kuosi on yhdistelmä eri osioista. Se ei ole näkymä yhdestä kohtaa, vaan useampi paikka on tullut mukaan kuosiin. Vähän järveä, hieman puistoa ja linnaa.

– Hämeenlinna-kuosista tulee verhokangasta ja esimerkiksi pussilakanaa, myös muki. Siitä tulee kunnon tuotesarja, sanoo Tanja Orsjoki.

Ankkalammilla kukkii vehreys ja kesä

Forssan Ankkalammi on jo päässyt mukaan Vallilan kaupunkikuosien joukkoon. Forssa-kuosi kuuluu Vallilan kevät- ja kesämallistoon. Forssa-kuosin on suunnitellut niin ikään Tanja Orsjoki. Hän sanoo, että Forssa päätyi Vallilan mallistoon, koska hänellä on sukujuuria Tammelassa.

Kuosia miettiessään Tanja Orsjoki kiersi paljon Forssaa, kunnes Ankkalammi valikoitui kohteeksi monista vaihtoehdoista.

– Minä kiertelin pitkin Forssaa ja katselin jokivartta ja pyörin puutaloalueilla, mutta sitten lopulta Ankkalammi oli sellainen, minkä itse muistan omasta lapsuudestani, kun söin jätskiä torin laidalla ja Ankkalammilla. Jotenkin tämä oli minulle muistorikas paikka, kertoo Orsjoki.

Forssan Ankkalammi on kuvattuna Tanja Orsjoen suunnittelemassa kuosissa kankaalle ja mukeihin. Kuva: Henna Soronen / Vallila

Orsjoki on kuvannut suunnitteluvaiheessa tarkkaan koko Ankkalammin, melkein joka kolkasta.

– Alkuun ajattelin tehdä sen torin puolelta, jolloin olisi näkynyt silta, mutta se ei jotenkin toiminut. Sitten huomasin, että kun kuvaa hotellin edestä puiden katveesta suihkulähteelle, niin ajattelin, että tässä se on!

Työ on myös valokuvien siivousta

Työssä suunnittelija tekee pientä viilausta vielä paljonkin. Esimerkiksi Ankkalammin kohdalla piti kuvasta harventaa oksia ja lehtiä ylhäältä niin, että taivasta on tullut enemmän näkyviin.

Joitakin kohtia kuvassa pitää myös suurentaa, jotta näkymä korostuu. Tavallaan valokuvia siivotaan, kertoo Orsjoki.

Vallilan Tammerkoski-kuosi on jo tuttu tamperelaisille. Kuosissa on Tampereen tuttu tehdasmaisema koskineen, puistoineen ja rakennuksineen.

Aurajoki-kuosiin puolestaan on kuvattu Turun tunnettu jokivarsi kauniissa ilta-auringossa. Helsingistä on tallennettu Bulevardin mukulakivet ja vanhat rakennukset. Ulkomailta kaupunkitunnelmaan on valittu Montmartre ja Lissabon.