Ekorosk odottaa asiakkailta päätöksiä biojätepöntöistä tällä viikolla – tässä ovat vaihtoehdot

Ekorosk haluaa kuluttajilta vastauksia siitä, miten nämä hoitavat biojätteen erilliskeräilyn lokakuusta alkaen. Suuri osa ei osaa vastata.

biojätteet
YLE / Kalle Niskala

Keski-Pohjanmaalla ja Pietarsaaren seudulla toimiva jäteyhtiö Ekorosk pyytää asiakkaitaan päättämään, miten nämä haluavat hoitaa biojätteen erilliskeräyksen.

Biojätettä ryhdytään keräämään erilliseen pönttöön lokakuusta lähtien. Tällä hetkellä Ekoroskin toiminta-alueella kotitaloudet keräävät jätteensä yhteen ja samaan astiaan, mutta biojäte lajitellaan mustaan ja energiajäte vaaleaan jätepussiin.

Ekorosk on lähettänyt asiakkailleen asiasta kyselyn, johon pyydetään vastauksia viimeistään perjantaina. Silti vasta murto-osa talouksista on vastannut. Monelle on epäselvää, millainen roskapönttö kannattaisi valita.

Useita vaihtoehtoja

Pönttövalikoima on laaja. Kotitalous voi hankkia oman biojäteastian haluamaltaan taholta, esimerkiksi jätteenkuljettajalta tai valita ilmaisen pöntön Ekoroskilta. Siinä tapauksessa Ekorosk omistaa pöntön, mutta ei veloita siitä erillistä maksua. Ekoroskin mukaan 1–6 henkilön kotitalous tarvitsee vähintään 60 litran biojäteastian.

Pöntön voi hankkia naapurin kanssa yhdessä.

Kotitalous voi siirtyä käyttämään myös lokeroastiaa, eli esimerkiksi yhtä pönttöä, jossa on lokerot sekä bio- että energiajätteelle. Tällaisia on jo käytössä esimerkiksi Pietarsaaressa ja Kokkolassa. Niitä toimittaa alueella yksi jätteenkuljetusyritys.

Yksi vaihtoehto on myös ryhtyä kompostoimaan biojätteet, jolloin erillistä bioastiaa ei tarvita.

Entä kustannukset?

Kun biojätteen erilliskeräys tulee voimaan syksyllä, Ekoroskin jätteen käsittelymaksu alenee 30 prosenttia. Tällä hetkellä ei kuitenkaan tiedetä, mitä muutos tarkoittaa jätteiden kuljetusmaksuille.

Käytännössä suuri osa kuljetusfirmoista joutuu joko lisäämään ajojaan tai uusimaan kalustoaan niin, että kaksi astiaa pystytään tyhjentämään samalla kertaa.

Biojäteastia pitää tyhjentää kahden viikon välein ja energiajäte kahden, neljän tai kahdeksan viikon välein.

Kimppapönttö on omaa jäteastiaa edullisempi, kun kulut jakautuvat useammalle kotitaloudelle.

Pienempi ja suurempi jäteastia
Kalle Niskala / Yle

Aihe puhuttaa

Ekoroskin lähettämä kysely on herättänyt ihmetystä asiakkaissa ja kuljetusyrityksissä.

Esimerkiksi Ekokuljetus JNH on saanut lähiviikkoina vastata hämmentyneiden asiakkaiden puheluihin. JNH:sta Veli-Matti Jylhä sanoo, että suurin epäselvyys on syntynyt pönttöjen toimittajasta: aiemmin pääosalla asiakkaista on ollut kuljetusliikkeiden jäteastiat, mutta nyt Ekorosk on luvannut toimittaa astiat pihoille ilmaiseksi.

– Asiakkaat haluavat palvelut meiltä niin kuin tähänkin saakka ja kysyvät, miten kyselyyn pitäisi vastata, Jylhä kertoo.

Ekoroskin toimitusjohtaja Mikael Östman sanoo, että yhtiö tarjoaa asiakkailleen ilmaisia biojäteastioita, koska se haluaa varmistaa, että kaikilla kotitalouksilla on asianmukaiset biojäteastiat heti lokakuun alussa.

Lue lisää Pohjanmaan jätelautakunnan sivuilta (siirryt toiseen palveluun).