Uusiutuva diesel siivitti Nesteen ennätystulokseen

Yhtiö kertoo yltäneensä uusiutuvien tuotteiden myyntimäärissä uuteen vuosiennätykseen.

Neste Oyj
Nesteen Porvoon jalostamo.
Jari Järvinen / Yle

Öljynjalostaja ja biopolttoaineiden tuottaja Neste kertoo tehneensä viime vuonna kaikkien aikojen suurimman vertailukelpoisen liikevoiton, 1,1 miljardia euroa. Yhtiön liikevaihto viime vuonna oli 13,2 miljardia euroa.

– Nesteen vuosi 2017 oli erittäin menestyksekäs määrätietoisen strategian toteuttamisen, hyvän toiminnallisen tehokkuuden ja parantuneen turvallisuuden seurauksena, kertoo Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen tulostiedotteessa.

– Uusiutuvat tuotteet -segmentti paransi edellisvuoden erittäin hyvää suoritustaan, ja sen osuus yhtiön vertailukelpoisesta liikevoitosta oli jälleen suurin. Myös Öljytuotteet-segmentti paransi tulostaan suotuisien jalostusmarginaalien ja hyvän toiminnallisen tehokkuuden myötä, Lievonen jatkaa.

Nesteen hallitus esittää osingoksi 1,70 euroa osakkeelta, vuotta aiemmin osinkoa jaettiin 1,30 euroa per osake. Hallitus esittää osingon jakamista kahdessa erässä, jälkimmäinen erä jaettaisiin lokakuussa.

Neste on maailman suurin jätteistä ja tähteistä jalostetun uusiutuvan dieselin tuottaja. Yhtiö kertoi aiemmin tällä viikolla (siirryt toiseen palveluun), että sen uusiutuvat polttoaineet vähensivät maailman ilmastopäästöjä 8,3 miljoonaa tonnia viime vuonna. Päästövähennys vastaisi yhtiön mukaan jopa kolmen miljoonan henkilöauton poistamista liikenteestä vuodeksi.

Uusiutuvan dieselin osuus kasvussa

Yhtiön mukaan uusiutuvan dieselin tuotannossa hyödynnettiin yhä enemmän heikompilaatuisia raaka-aineita, ja jätteiden ja tähteiden osuus raaka-ainesyötöstä oli 76 prosenttia.

– Loppukäyttäjille sataprosenttisena toimitettavan uusiutuvan dieselin osuus nousi suunnitellusti 25 prosenttiin kokonaismäärästä vuonna 2017, kun se vuonna 2016 oli 15 prosenttia, Lievonen kertoo.

Neste odottaa kasviöljymarkkinan odotetaan pysyvän vaihtelevana, ja tavoitteena on lisätä heikompilaatuisen jäte- ja tähderaaka-aineen käyttöä entisestään.

– Uusiutuvien tuotteiden myyntimäärissä ylsimme uuteen vuosiennätykseen: lähes 2,6 miljoonaan tonniin. Myyntimäärät kasvoivat 16 prosenttia edellisvuodesta, Neste kertoo Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun).

Perinteisillä öljytuotemarkkinoilla yhtiö odottaa raakaöljyn hinnan nousevan tänä vuonna, kun öljyntuottajamaiden järjestö OPECin odotetaan jatkavan tuotantokeikkauksia.

Lisää aiheesta

Yhden joulukinkun rasvalla ajaa kolme kilometriä – Lentokenttäbussit liikkuvat paistorasvalla

Uusiutuvia polttoaineita ja biokemikaaleja – Neste kaavailee suurinvestointia Singaporeen

"Vuodesta on tulossa meille erittäin menestyksekäs" – Nesteen liikevaihto ja tulos kasvoivat

Shellin ja Nesteen pomot ajavat jo sähköllä – Milloin Suomessa suljetaan viimeinen bensa-asema?