Nastat tuovat turvallisuutta liikkumiseen liukkaalla kelillä – kaatuminen voi maksaa maltaita

Esimerkiksi Hyvinkään kaupunki pyrkii estämään kaatumisia tarjoamalla ilmaista kenkien nastoitusta asukkaille.

Liukkaat tiet
Nastoja laitetaan vääntimellä kengänpohjaan.
Nastat laitetaan vääntimellä paikoilleen kengänpohjaan.Olli Koski/Yle

Liukas keli on kaatanut taas ihmisiä jalkakäytävillä ja kevyenliikenteenväylillä. Pääkallokeliin voi kuitenkin varautua. Näin tehnyt esimerkiksi hyvinkääläinen Timo Eskelinen. Hän on päättänyt nastoittaa parin kenkiä, joilla hän liikkuu ulkona.

– Halusin nastat kenkiin turvallisuussyistä. Aina, jos on liukasta niin käveleminen nastakengillä tuntuu turvalliselta ja varmalta. Liukkaille ja koville lattiapinnoille, kuten kivilattioille näillä ei kuitenkaan pidä mennä. Siellä voi nimittäin helposti kaatua, varottaa Eskelinen.

Timo Eskelinen on kokenut myös liukkauden varjopuolet. Pari viikkoa sitten hän kaatui jäisellä pinnalla, kun oli hakemassa mattoja tuuletustelineeltä.

– Jalassani olivat tavalliset kengät. Siinä oli liukas kohta narujen alla ja kaaduin jalan päälle. Polvesta meni nivelsiteet. Nyt polvi on onneksi parempaan päin, kuvailee Eskelinen.

Outi Mäkelä laittaa nastoja kengänpohjaan.
Outi Mäkelä laittaa nastoja kengänpohjaan.Olli Koski/Yle

Ilmainen nastoitus kaupunkilaisille jatkuu

Hyvinkään kaupunki on nastoittanut asukkaiden kenkiä jo aiempina vuosina. Myös tälle vuodelle on varattu kaupunkilaisille mahdollisuus laittaa ilmaiset nastat kenkien pohjaan.

Nastoitusta tehdään Hyria säätiön ja kaupungin yhteistyönä. Hyria säätiön työpajassa mukana oleva nuori, Outi Mäkinen, on työn touhussa nastojen ja kenkien parissa. Hän on laittanut Timo Eskelisellekin nastat kengän pohjiin.

– Mukavaa hommaa tämä on. Tammikuun aikana olen nastoittanut pari kolmekymmentä kenkäparia, lähinnä talvikenkiä ja saapikkaita. Paras palaute on ollut se, että tyytyväinen asiakas toi seuravana päivänä meille keksipaketin, hymyilee Outi Mäkinen.

Nastoja kengänpohjassa.
Ruuvattavia nastoja kengänpohjassa.Olli Koski/Yle

Kaatumiskustannukset kuriin ja turvallisuuden tunnetta

Hyvinkään kaupunki on lähtenyt nastoittamaan ihmisten kenkiä kahdesta syystä. Kaupungin turvallisuuspäällikön mukaan ne ovat kaatumisesta aiheuttuvat kustannukset ja varsinkin ikäihmisten turvallisuuden tunne.

– THL arvioi, että yksi lonkkamurtuma aiheuttaa ensimmäisen vuoden aikana noin 20 000 euron kustannukset. Se on aika hyvä peruste suorittaa kenkien nastoitusta kaupungin piikkiin, kertoo turvallisuuspäällikkö Yrjö Heimonen.