Tekoälytutkija David Levy: Seksirobotit ovat arkipäivää vuonna 2050

Brittiläinen tietokirjailija, shakkimestari ja liikemies David Levy uskoo, että 30 vuodessa roboteista on tullut hyväksyttyjä ihmisten kumppanuuden ja halun kohteita.

robotit
robottinainen
RobottinainenReuters

David Levy kertoo dokumentista, jossa amerikkalaismies kertoo rakastuneensa seksinukkeensa. Nukke on maksanut lähes 10 000 dollaria. Mies kertoo suhtautuvansa nukkeen samalla tavalla kuin suhtautuisi läheiseen ihmiseen.

Levyn mukaan vielä tämän vuoden kuluessa maailmamme mullistuu. Useat seksinukkeja valmistavat yritykset tuovat markkinoille seksirobotteja. Robotteihin verrattuna nuket ovat kylmiä ja tylsiä leluja, jotka vain makaavat sängyllä.

Silikoninen seksinukke.
Silikonista valmistettu seksinukke.Jerome Favre / EPA

– Robottien kehitys on ollut viime aikoina huimaa. Seksirobottien keho on lämmin ja ne voivat käydä keskusteluja. Totta kai ne ovat myös seksuaalisesti kyvykkäitä.

Levyn mukaan seksirobottien myyntiluvut tulevat olemaan moninkertaisia verrattuna seksinukkien myyntilukuihin. Myös ihmisten ja robottien välinen intiimi kanssakäyminen tulee nousemaan aivan uudelle tasolle.

Seksirobotit poistavat yksinäisyyttä

David Levy puhuu yksinäisyydestä jokaista maailman kolkkaa vaivaavana huolestuttavana epäkohtana. Seksirobotit tuovat ratkaisun ongelmaan.

– Valtavan monet ovat yksinäisiä, eikä heillä ole ketään jota rakastaa ja joka rakastaisi heitä. Monet eivät löydä itselleen sopivaa seksikumppania. Nämä ongelmat poistuvat seksirobottien myötä.

Seksirobottien keho on lämmin ja ne voivat käydä keskusteluja. Totta kai ne ovat myös seksuaalisesti kyvykkäitä.

David Levy

Levy uskoo robottien ja ihmisten välisten avioliittojen olevan jokapäiväisiä vuonna 2050. Tätä hän perustelee sillä, että käsityksemme avioliittoja kohtaan ovat muuttuneet radikaalisti viime vuosikymmeninä. Avioliitoista samaa sukupuolta olevien välillä on tulossa arkea eri puolilla maapalloa. Levy uskoo, että vähitellen myös ajatus ihmisten ja robottien välisistä avioliitoista hyväksytään.

Teknisiä ongelmia ei ole, eettisiä kyllä

David Levyn mukaan robottiteknologian viimeaikainen kehityskulku on poistanut kaikki merkittävät tekniset esteet seksirobottien voittokulun tieltä. Roboteista tulee yhä sofistikoituneempia, niille luodaan yhä kehittyneempiä persoonallisuuksia ja niiden tunneohjelmistot paranevat. Roboteista tulee yhä ihmismäisempiä.

Eettiset kysymykset ovat valtavia ja ne pitää ratkaista viipymättä. Pian meillä on valtavat määrät robotteja.

David Levy

Teknisten ongelmien sijaan meillä on ratkottavanamme eettisiä ongelmia. Jos robotti pahoinpitelee vastaantulijan, onko vastuussa robotin valmistaja, sen myynyt kauppias vai robotin omistaja?

Kuvassa robotti Jia Jia.
Kiinassa esiteltiin keväällä 2016 interaktiivinen naisrobotti Jia Jia. Se pystyy vastaamaan kysymyksiin ja käymään yksinkertaisia keskusteluja.EPA / Sherw In

– Eettiset kysymykset ovat valtavia ja ne pitää ratkaista viipymättä. Pian meillä on valtavat määrät robotteja.

Sibeliuksen musiikin ystävä Levy vierailee Suomessa ensimmäistä kertaa. Hän esitelmöi ihmisten ja robottien välisestä rakkaudesta ja seksielämästä Turun yliopiston tulevaisuuden teknologioiden laitoksen avoimien ovien päivässä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus