Tarkoitus pyhitti keinot – varastetun rynnäkkökiväärin takaisin hankkineet poliisit välttyivät syytteiltä

Lahtelaispoliisit sopivat rikollisten kanssa puolustusvoimilta varastetun rynnäkkökiväärin palautuksesta.

Poliisin toimenpiteet
Poliisi menossa autoonsa
Eveliina Matikainen / Yle

Varastetun rynnäkkökiväärin palautuksesta rikollisiksi epäiltyjen kanssa sopineet lahtelaispoliisit välttyvät syytteiltä.

Itä-Suomen syyttäjävirasto ei nosta syytteitä jutussa tutkinnanjohtajana toiminutta rikoskomisariota eikä vanhempaa rikoskonstaapelia vastaan. Syyttäjän mukaan rikoskomisarion syyllisyyttä on kokonaisuutena katsottuna pidettävä vähäisenä, eikä vanhemman rikoskontaapelin osalta ole todennäköisiä syitä epäillä häntä teosta.

Molempia poliiseja epäiltiin esitutkinnassa virkavelvollisuuden rikkomisesta ja rikoksentekijän suojelemisesta.

Tutkinta liittyy keinoihin, jolla poliisi sai takaisin puolustusvoimien autosta Kärpäsen kaupunginosassa heinäkuussa 2016 anastetun rynnäkkökiväärin. Rynnäkkökivääri oli kateissa viikon verran, kunnes tuntemattomaksi jäänyt henkilö luovutti aseen poliisille kadulla Lahdessa.

Ennen rynnäkkökiväärin palautusta poliisi teki useita koti- ja paikkaetsintöjä sekä kiinniottoja, mutta tuloksetta.

Poliiseja epäiltiin siitä, että he olisivat sopineet rynnäkkökiväärin vieneiden kanssa, että heidän osuuttaan ei tutkita, jos ase palautetaan. Menettelyä tutkinnanjohtaja perusteli esitutkinnassa sillä, että tärkeintä oli saada rynnäkkökivääri takaisin. Syyttäjän mukaan tutkinnanjohtajan kyseenalainen toimintatapa on hyväksyttävä, koska sillä saatiin vaarallinen ase pois kadulta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus