Suomen elinkeinoelämä uskoo Saksan talouteen kuin vuoreen: "Euroopan talousmoottori ei hyydy"

Suomalaisekonomistit arvioivat, että Saksan talouskasvu jatkuu vahvana ja vakaana hallitusohjelman lopullisista yksityiskohdista huolimatta. Suomen tärkeimmän kauppakumppanin hyvinvointi hyödyttää myös suomalaisyrityksiä.

Saksan talous
Terästyöläinen ThyssenKruppin terästehtaalla Saksan Duisburgissa.
Saksan teollisuuden tilausten uskotaan vähenevän yhä alkuvuonna. Kuva ThyssenKruppin terästehtaalta Duisburgista.Friedemann Vogel / EPA

Elinkeinoelämää ja suomalaisfirmoja edustavien ekonomistien mukaan Saksan erittäin vankka taloustilanne säteilee kysynnän kasvua myös muiden Euroopan maiden vientiin. Saksassa sekä yksityiset että julkiset investoinnit lisääntyvät edelleen.

Joidenkin talousviisaiden mukaan Saksalla on mennyt ulkoisen tasapainon kannalta jopa liiankin hyvin, sillä maassa on suuria säästämisylijäämä suhteessa investointeihin. Se näkyy kasvaneena vaihtotaseen ylijäämänä.

Autotehdas
Mikael Rydenfelt / Yle

Kovasta menosta vauhtisokeutta

Saksan talouden ylivoimaisen kilpailukyvyn muihin maihin nähden pelätään aiheuttavan epätasapainoa euroalueen talouteen. Toisaalta pitkään jatkunut hyvä taloustilanne voi aiheuttaa itse Saksassa vauhtisokeutta, jolloin talouden terveiden rakenteiden tärkeys unohtuu.

Kuten on nähty Saksalla on myös varaa tuntuviin palkankorotuksiin, ja aiempaa kevyempään finanssipolitiikkaan.

– Työttömyysaste on matala, mikä lisää painetta palkankorotuksiin. Palkankorotusten suuruus ei siten suoraan aiheudu hallituksesta, Etlan tutkimusjohtaja Kotilainen huomauttaa.

Toisaalta asian voi nähdä niinkin, että Saksan Suomea korkeammat palkankorotukset ovat parantaneet meidän kilpailukykyämme. Ekonomistit kiittelevät lähes kautta linjan Saksan työmarkkinoita.

Terästyöläisiä ThyssenKruppin terästehtaalla Saksan Duisburgissa.
Terästyöläisiä ThyssenKruppin terästehtaalla Saksan Duisburgissa.Friedemann Vogel / EPA

Työmarkkinoiden joustavuudelle kehuja

– Saksan olisi lähivuosina muun muassa kevennettävä työn verotusta. Sen sijaan Saksan ei pitäisi missään nimessä lisätä pitkän ajan kestävyyttä heikentäviä menoja ja tulonsiirtoja, EK:n johtaja Mustonen pohtii.

Ekonomistien mukaan veronkorotukset ja työmarkkinoita jäykentävät uudistukset olisivat myrkkyä Saksan talouskasvulle. Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen toivoo, ettei Saksassa luovuttaisi joustavista työmarkkinoista.

– Ne ovat kuitenkin Saksan menestyksen keskeisin kulmakivi, Malinen sanoo.

Mutta mitä Saksalta odotetaan jatkossa? Ennen kaikkea tasapainoista, kasvua tukevaa talouspolitiikkaa, joka heijastuisi muuallekin Eurooppaan.

Yle kysyi näkemyksiä Saksan taloustilanteesta Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajalta Markku Kotilaiselta, Elinkeinoelämän keskusliiton johtajalta Jussi Mustoselta ja Suomen Yrittäjien ekonomistilta Petri Maliselta.

Lue myös: EU-komissio: Talouskasvu jatkuu Suomessa tukevana, mutta työllisyys kohenee hitaasti