Talousennusteet ovat menneet pieleen myös maailmalla – Suomessa kikyn apu viennille yllätti

Viimeksi kasvun näkymiä aliarvioitiin, ja sitä ennen yliarvioitiin. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla selvitti omien ennusteidensa osuvuuden puutteita.

taloudelliset ennusteet
Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen
Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen Mikko Koski / Yle

Talouden suhdanne-ennusteet ovat viime vuosina menneet pieleen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, toteaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla.

Lähes kaikki talousennustajat aliarvioivat kasvun näkymiä vuosina 2016–2017 ja yliarvioivat niitä vuosina 2014–2015.

Etla selvitti omien ennusteidensa osuvuuden puutteita. Se toteaa niiden taustalla olleen suurelta osin kansainvälistä talouskehitystä koskeneet arviointivirheet, joita ovat tehneet myös kansainväliset organisaatiot kuten OECD, IMF ja EU-komissio.

Erityisen pieleen kansainvälisen talouskehityksen ennusteet menivät viime vuonna, minkä vuoksi myös Suomen bruttokansantuotteen kehitys arvioitiin alakanttiin. Kilpailukyvyn paraneminen myös tuki Suomen vientiä odotettua paremmin.

– Kiky-sopimus kohensi selvästi viennin kannattavuutta vuonna 2017 ja myös paransi investointi-ilmapiiriä. Tätä ei tietenkään varhaisissa ennusteissa voitu ottaa huomioon, sanoo tutkimusjohtaja Markku Kotilainen.

Syynä viime vuosien kansainvälisten talousennusteiden pessimismiin oli muun muassa Kiinan pörssiromahdus vuodenvaihteessa 2015–2016. Romahdus aiheutti epävarmuutta koko maailmassa.

Investointeja hankala ennustaa

Suomessa investointien kehitystä ensin yliarvioitiin ja sitten aliarvioitiin.

Etlan mukaan investointeja on vaikea ennustaa muun muassa siksi, että toteutuneiden investointien vaihtelu on suurta. Ne riippuvat paljon hankalasti ennakoitavista yritysten odotuksista.

Etlassa onkin pyritty parantamaan investointien ennakointia seuraamalla suuria investointihankkeita systemaattisesti.

Suomen ennusteissa näkyy myös kyvyttömyys ennustaa kotimaisen kysynnän nousua. Viime aikoina kotitaloudet eivät ole olleet erityisen säästäväisiä, mutta tämä voi muuttua piankin.

– On vain ajan kysymys, milloin kotitaloudet alkavat lisätä säästämistään. Siihen vaikuttavat niin kotitalouksien luottamuksen kuin korkojen ja Suomen vientimarkkinoidenkin kehitys, tutkimuksessa katsotaan.

Lue myös

Kolme prosenttia ja ylikin – Pankit nostavat nyt kilvan talouden kasvuennusteita, mutta onko luvuille katetta?

Ministeriö: Talouskasvun huippuvuosi nyt menossa, vienti kasvaa yhä reippaasti

S-pankki nostaa ennustettaan Suomen talouden kasvusta – ei usko korkojen nousevan vielä ensi vuonna

EU ennustaa Suomelle ripeää talouskasvua – velkasuhde kääntynyt laskuun