Penkkariasut ovat siistiytyneet takavuosista: "Penkkareihin ei voi tulla natsiasussa tai terroristiksi pukeutuneena"

Penkkaripukeutumista suitsitaan enemmän kuin ennen. Abit juhlivat penkkareita torstaina.

penkkarit
Penkkariajelu Kuopiossa 2017.
Penkkarihulinaa Kuopiossa vuonna 2017.Sakari Partanen / Yle

Abiturienttien pukeutumista penkkareissa säädellään enemmän kuin ennen. Kouluun tai penkkariauton lavalle ei ole asiaa leikkipyssyjen kanssa tai epäasiallisesti pukeutuneena.

Abiturienttien koulun loppumista juhlistavia penkinpainajaisia eli penkkareita vietetään torstaina. Abit saavat karnevaalihenkisen tapahtuman viettoon ohjeita niin opettajilta kuin poliisilta.

– Käymme vuosittain läpi turvaohjeet lukiolaisten edustajien kanssa. Penkkariajelulle ei saa ottaa mukaan turvallisuutta vaarantavia esineitä. Oikeaa asetta muistuttavien leikkipyssyjen esittely julkisella paikalla on muutenkin kiellettyä, sanoo komisario Jyrki Koskinen Joensuun poliisista.

Sama sääntö pätee myös koulun tiloissa.

Irvokasta tai loukkaavaa pukeutumista ei tietenkään sallita.

Riikka Lindroos

– Vielä kymmenen vuotta sitten joku saattoi esiintyä gangsterina leikkipyssyn kanssa. Enää se ei ole mahdollista, sanoo Joensuun normaalikoulun lukion rehtori Marita Hokkanen.

Marita Hokkanen kertoo, että pukeutumissääntöjä on tiukennettu Suomen kouluampumisten jälkeen. Kouluissa puututaan myös epäasialliseen pukeutumiseen, kerrotaan turkulaisesta lukiosta.

Abeja penkkariasuissa auton lavalla
Kiss-fanit, enkeli ja paholainen penkkareissa Hämeenlinnassa vuonna 2016.Hannu Harhama / Yle

– Irvokasta tai loukkaavaa pukeutumista ei tietenkään sallita. Penkkareihin ei voi tulla natsiasussa tai terroristiksi pukeutuneena. Nykynuoret ovat fiksuja. Pukeutumiseen ei juuri tarvitse puuttua, kertoo Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion rehtori Riikka Lindroos.

Elovena-tyttö kohtaa Suomi-turistin

Penkkaripukeutuminen heijastelee aikaansa, eivätkä takavuosien asuvalinnat enää istu nykypäivään. Aiemmin joku saattoi pukeutua prostituoiduksi, toinen vetää päähän mustat sukkahousut ja afroperuukin. Nykyisin populaarikulttuurista ja saduista tutut hahmot sekä eläinpuvut ja harrastuksiin liittyvät asut ovat suosittuja.

– Valmiita, nettikaupoista tilattuja naamiaisasuja näkyy entistä enemmän, Marita Hokkanen kertoo.

Joensuulainen abiturientti Aija Ahtonen aikoo pukeutua penkkareissa Suomi-turistiksi.

Sunny Car Centerin tolpaksi pukeutunut abi kuorma-auton lavalla
Hämeenlinnalainen abiturientti pukeutui Sunny Car Centerin tolpaksi vuonna 2016.Hannu Harhama / Yle

– Asuun kuuluu havaijipaita, beesinväriset sortsit, tennissukat, iskä-sandaalit sekä tietenkin vyölaukku, Ahtonen luettelee.

Abiturientti Elina Piipponen muuntautuu Elovena-tytöksi nettikaupasta tilatun Oktoberfest-asun avulla. Joensuulaisabeille on itsestään selvää, että penkkariasun täytyy olla hyvän maun mukainen.

– Esimerkiksi rasistinen asu ei tulisi kyseeseen, mutta en usko, että kovin monella sellaista ideaa edes on, Piipponen sanoo.

Poliisi huolehtii ennen kaikkea penkkariajelun turvallisuudesta ja ohjeistaa eri kaupungeissa ajelun järjestäjiä. Helsingissä poliisi tarkastaa penkkariautot ja velvoittaa valvojat käymään läpi turvaohjeet abien kanssa.

– Päihteiden käyttö on kielletty, samoin korkeat kepit, jotka voisivat yltää raitiovaunujohtoihin. Karkit ohjeistetaan heittämään riittävän kauas jalkakäytävälle asti, luettelee ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisista.