Törhösen tapauksessa ryvettynyt elokuva-ala yrittää kitkeä seksuaalista häirintää – julkaisi ohjeistuksen häirinnän ehkäisyyn

Ohjeistus on oltava käytössä, mikäli elokuva saa julkista tukea.

seksuaalinen häirintä
Kuvausryhmä kuvaa lätäkköön ajavaa vanhaa pakettiautoa
Pyry Sarkiola / Yle

Laaja joukko elokuva- ja televisioalan toimijoita on julkaissut ohjeistuksen (siirryt toiseen palveluun), jolla yritetään ehkäistä seksuaalista häirintää alan työtehtävissä.

Ohjeistuksessa selvitetään muun muassa, mitä seksuaalinen häirintä on ja miten sen kohteeksi joutuneen tulisi toimia. Ohjeita annetaan myös esimiehelle sekä seksuaalisesta häirinnästä epäillylle tai syytetylle.

Tavoitteena on vahvistaa varhaista ja tehokasta puuttumista seksuaaliseen häirintään.

Elokuva- ja tv-alan työntekijöille järjestetään kevään aikana koulutustilaisuus, jossa häirintätilanteisiin puuttumista käsitellään konkreettisesti.

Elokuvan julkisesta rahoituksesta päättävä Suomen elokuvasäätiö tulee myös edellyttämään, että ohjeistus on käytössä sen tukea saavilla työryhmillä.

Seksuaalinen häirintä nousi esiin viime syksynä kansainvälisen #metoo-kampanjan myötä. Suomessa aihetta on käsitelty laajasti sen jälkeen, kun useat naiset kertoivat Ylen A-studiossa elokuvaohjaaja Lauri Törhösen häirinneen heitä seksuaalisesti.

Ohjeistusta valmistellutta työryhmää vetänyt Elokuvatuottajat ry:n toiminnanjohtaja Sari Väänänen sanoo, että A-studion paljastukset vauhdittivat ohjeistuksen julkaisua. Ohjeistuksen laatiminen oli Väänäsen mukaan aloitettu syksyllä #metoo-kampanjan seurauksena.