"Kyllä sinne mahtuu" – Elon Muskin avaruuteen ammutusta avoautosta tuli hetkessä avaruusromua

Ihminen on ampunut lähiavaruuden niin täyteen tavaraa, että ne törmäilevät jo toisiinsa. Suomalaisprofessorin mukaan Muskin avoauto ei kuitenkaan ole ongelma.

avaruusromu
Uutisvideot: Musk ampui Teslan avaruuteen
Uutisvideot: Musk ampui Teslan avaruuteen

Punainen avoauto kiertämässä maapalloa kuskinaan avaruuspukuinen mallinukke. Surrealistinen näky.

Teslan johtajan, Elon Muskin auto ammuttiin taivaalle, koska Musk omien sanojensa mukaan halusi "vähän dramatiikkaa."

Oikeasti kyse oli hänen Space X -yhtiönsä raketin koelaukaisusta. Betoni- tai teräspainojen sijaan kyydissä oli tällä kertaa siis auto.

– Kauhukuvissani näin valtavan räjähdyksen, renkaan pomppivan tielle ja Teslan kyltin lentävän kaaressa, Musk kommentoi laukaisua.

Pian uutisvideot avaruutta kiertävästä avoautosta ratissaan Starmaniksi nimetty nukke levisivät maailmalla. Auton stereoista pantiin soimaan David Bowien kappale Space Oddity.

Tarina ei kerro, tietävätkö Elon Musk tai hänen työntekijänsä, että avaruudessa ääni ei kuulu lainkaan. Eipä siellä toisaalta ole yleisöjäkään.

16 000 avaruusromun kappaletta ja yksi auto

Teslan kiertoradalle ampuma Roadster on kaksipaikkainen sähköllä toimiva urheiluauto, jonka yhtiö esitteli vuonna 2008.

tesla
Maata kiertää nyt myös tällainen "avaruusromu."EPA

Avaruuteen ammuttu auto muuttui käytännössä avaruusromuksi tuhansien muiden romujen joukkoon. Maapalloa kiertää ainakin 5 000 tonnia erilaista avaruusromua, arvioi laskennallisen avaruusfysiikan professori, Minna Palmroth Helsingin yliopistosta.

Kappalemäärissä puhutaan noin 16 000 yli 10 senttimetrin kappaleesta ja sadoista miljoonista pienemmistä.

Rakettien palasia, rikki menneitä satelliitteja ja törmäyksissä irronneita kappaleita.

Ne kiitävät maapallon ympäri useiden kilometrien sekuntivauhtia ja aiheuttavat törmäysvaaran muille avaruudessa kiertäville esineille, kuten raketeille ja kansainväliselle avaruusasemalle.

Suomalaisten tarvitsemat navigaatiosatelliitit törmäysvaarassa

Pahin ongelma professori Palmrothin mukaan on 700 kilometrin korkeudella oleva polaarirata. Sillä sijaitsevat muun muassa kaikki Suomen tärkeimmät navigaatiosatelliitit.

– Siellä on hirveästi romua. Pahin on zombiena kiertävä, HKL:n bussin kokoinen Envisat-satelliitti, johon ei saada yhteyttä. Sen törmäystodennäköisyys on yksi seuraavan 200 vuoden aikana. Eli se törmää takuuvarmasti johonkin.

Osa avaruusromusta joutuu maan vetovoiman piiriin, putoaa ja palaa ilmakehässä. Osa selviytyy maan kamaralle saakka. Näin kävi esimerkiksi venäläiselle MIR-avaruusasemalle, joka rojahti alas taivaalta vuonna 2001.

Tutkijat ovat jo vuosia – myös Suomessa – yrittäneet kehittää laitteita avaruusromun siivoamiseen. Romua on suunniteltu kerättäväksi muiden muassa verkkojen, robottikäden ja eräänlaisen harppuunan avulla.

Teslan roadsterin kerrotaan jatkavan matkaansa maan kiertoradalta Marsin ohi kohti auringon kiertorataa.

Professori Palmrothin mukaan on hyvä, ettei Muskin auto jää 700 kilometrin korkeudelle vaan jatkaa kohti aurinkoa.

– Sinne kyllä mahtuu.

Space X:n laukaisu liittyy Elon Muskin tulevaisuuden visioon, jossa ihmiset matkustaisivat raketin kyydissä jopa Marsiin saakka.

Lue lisää: SpaceX:n jättiraketti nousi onnistuneesti avaruuteen

_Korjattu 7.2. klo 17.55: Stereoissa soi David Bowien kappale Space Oddity, ei Starman, kuten aiemmin oli mainittu. _

Lähteet: Reuters, AP