Hämeenlinnan lukiosotku hämmentää osaa yhdeksäsluokkalaisista ennen yhteishakua: "Tilanne on stressaava ja ahdistava"

Hämeenlinnan lukiosuunnitelmien äkkikäänteet huolettavat nuoria. Yhdeksäsluokkalaisten yhteishaku alkaa helmikuussa, mutta kaupunki päättää lukiokysymyksestä vasta maaliskuun loppuun mennessä.

opiskelupaikan hakeminen
Oppilaita koulutunnilla
Osa yhdeksäsluokkalaisista kaipaa lisää tietoa Hämeenlinnan lukiotilanteesta ennen yhteishakua.Hannu Harhama / Yle

Hämeenlinnassa koululaiset ovat tottuneet kulkemaan. Sisäilmaongelmien vuoksi 1 700 oppilasta opiskelee väistötiloissa.

Tilakysymykset saivat jatkoa, kun kaupunki otti pitkään suunnitellun ja kaksi vuotta sitten päätetyn suurlukion mallin uudelleen käsittelyyn. Tuhannen oppilaan jättilukion kustannukset kun karkasivat käsistä.

Palveluverkkoselvitys valmistuu maaliskuun lopussa. Lukiokoulutuksen yhteishaku päättyy kahta viikkoa aiemmin. Osa yhdeksäsluokkalaisista ihmetteleekin nyt, minne yhteishaussa haetaan. Onko syksyllä lukioita kaksi vai yksi? Missä ne sijaitsevat?

Lyseon yhdeksäsluokkalaiset oppilaat Laura Nokkonen ja Janita Pylväinen aikovat molemmat lukioon. Juuri nyt he tuntevat hämmennystä ja tiedonpuutetta.

– On tämä tilanne kyllä stressaava ja ahdistavakin. Nyt en tiedä haenko Kaurialaan, Lyseoon vai Tavastilan suurlukioon? En ole erityisesti saanut tietoa siitä, mitä nyt pitäisi tehdä, kertoo Janita.

Naapurikaupungit houkuttavat epävarmuudessa

Epävarmassa tilanteessa myös naapurikaupunkien vaihtoehdot ovat houkuttelevia.

– Olen ajatellut, että voisin hakea myös Janakkalan lukioon tai kauemmas Tampereelle. Informaation saaminen olisi nyt kaikista tärkeintä.

Janitan luokkatoveri Laura Nokkonen on myös hämmentynyt ja pohtii lukion käymistä naapurikaupungissa Tampereella.

– Ykkösvaihtoehtoni oli Lyseon lukio, mutta suurlukion jälkeen laitoin toiseksi vaihtoehdoksi Tavastian suurlukion. Nyt jos sekään ei toteudu, niin ajattelen, että voisin hakeutua muualle. Harkitsen lukion käymistä Tampereella tai Janakkalassa.

Laura Nokkosta epävarmuus tärkeän yhteishaun alla vaivaa. Asiasta on puhuttu myös kaveripiirissä.

– Haluan olla varma siitä koulusta, jonne aion hakea. Suurlukiosta puhuttiin jo loppuvuodesta, ja siihen olin valmistautunut, kertoo Laura.

Opon mielestä yhteishakuohjeet ovat selkeät

Kaurialan koulun vararehtori ja opinto-ohjaaja Teijo Savijoki sanoo muutosten näkyvän henkilökunnassa.

– Meidänkin koulua on heitelty viiteen tai kuuteen eri paikkaan vuosien varrella, niin varmasti osa henkilökunnasta on alkanut väsyä tilanteeseen, pohtii Savijoki.

Nuorten huoleen yhteishaun kynnyksellä hänellä on selvät ohjeet.

– Jos haluaa lukioon Hämeenlinnaan, siellä on ainoana vaihtoehtona Tavastian lukio. Voimassaolevien ohjeiden mukaan toimitaan. Sitten jos muuta päätetään, niin sitten ohjeet muuttuvat, sanoo Teijo Savijoki.

Savijoki sanoo luottavansa siihen, että tehdystä päätöksestä pidetään kiinni.

– Mielestäni ei ole järkevää muuttaa aikoja sitten päätettyä asiaa. Nyt pitää mennä eteenpäin, toteaa Savijoki.