Hyppää sisältöön

Askeleen päässä Pohjois-Korean johtajasta – tällainen on Kim Jong-unin pikkusisko

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin siskosta Kim Yo-jongista on tulossa ensimmäinen Pohjois-Koreaa hallitsevan perheen jäsen, joka vierailee Etelä-Koreassa.

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-ungin vieressä seisoo Kim Yo-jong. Kuva: KCNA /EPA

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin pikkusisko Kim Yo-jong osallistuu perjantaina talviolympialaisten avajaisiin Etelä-Korean Pyeongchangissa. Asiasta kertoivat keskiviikkona Etelä-Korean viranomaiset.

Kim Yo-jongin on määrä olla mukana Pohjois-Korean valtuuskunnassa, ja hänen odotetaan osallistuvan perjantaina olympialaisten avajaisiin.

Millainen hän on?

Kiltiksi mutta poikatyttömäiseksi kuvailtu Kim Yo-jong on nuorin edesmenneen Kim Jong-ilin tyttäristä. Hänellä on sama äiti kuin Kim Jong-unilla, edesmennyt tanssija Ko Yong-hui.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka / AOP

Kim Yo-jongin arvioidaan olevan 30-vuotias. North Korea Leadership Watch (siirryt toiseen palveluun) -sivuston mukaan Kim Yo-jong olisi syntynyt 26. syyskuuta 1987. Sivuston mukaan Pohjois-Korean KCTV olisi näyttänyt vuonna 2012 Kim Yo-Jongin osaavan ratsastaa ja viihtyneen ratsailla yhdessä tätinsä Kim Kyong-huin kanssa.

BBC:n mukaan Kim Yo-jongin kerrotaan kasvaneen suojeltuna lapsena, jonka kanssa muut perheenjäsenet eivät ole olleet paljon tekemisissä.

Hän olisi opiskellut myös Sveitsissä kuten veljensä. Koulusta tihkuneiden tietojen mukaan Kim Yo-jongilla oli aina ympärillä joukko turvamiehiä tai vahtijoita, ja pienimmistäkin viluoireista hänet vietiin lääkäriin.

Kim Yo-jongin on kerrottu olevan naimisissa puolueen vaikutusvaltaisen sihteerin Choe Ryong-haen pojan kanssa.

Mikä on hänen roolinsa?

Kim Yo-jongin rooli Pohjois-Koreassa vahvistui viime vuonna, kun Yo-jong ylennettiin jäseneksi maata johtavaan politbyroon. Hän on usein ollut veljensä Kim Jong-unin seurana tämän matkoilla ja muissa esiintymisissä.

Kim Yo-Jong on esimerkiksi esiintynyt tärkeissä tilanteissa Kim Jong-unin rinnalla. Veljensä kanssa hänet nähtiin vuonna 2011 Kim Jong-Ilin hautajaisissa tai vuonna 2014 parlamenttivaaleissa. Usein hänet on ikuistettu valokuviin naisena, joka askeleen Kim Jong-unin jäljessä.

Kim Yo-jongilla on kerrottu olevan rooli Pohjois-Korean puolueen propagandajaostossa vuodesta 2014.

Kim Jong-un vastaanottaa sotilasparaatin Pohjois-Koreassa. Kuva: YONHAP / KCTV / EPA

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö asetti Kim Yo-jongin viime vuoden tammikuussa talouspakotelistalle syytettynä "vakavista ihmisoikeusrikkomuksista".

Yhden arvion mukaan tulevissa talviolympialaisissa Kim Jong-unin siskon paikallaolo on viesti Yhdysvalloille. Siskonsa avulla Pohjois-Korean johtaja haluaisi näkyvyyttä itselleen tilaisuudessa, jossa Yhdysvaltoja edustaa varapresidentti Mike Pence.

– Kim Yo-jongin matka vie huomiota varapresidentti Penceltä, jonka tarkoitus on alleviivata Pohjois-Korean ihmisoikeusrikkomuksia ja sen saamia sanktioita ydinasekehittelystä, sanoo professori Koh Yu-hwan Etelä-Korean Donggukin yliopistosta.

Yhdysvaltojen varapresidentti Pence kommentoi keskiviikkona Japanin-vierailullaan tulevia kansainvälisiä kisoja, ettei Yhdysvallat aio antaa Pohjois-Korean "kaapata" olympialaisia. Pencen ohjelmassa ei tiettävästi ole tapaamista pohjoiskorealaisten kanssa.

Lue lisää:

.
.