Keskustan puoluejohto pohtii huomenna Väyrysen torppaamista

Keskustan puoluehallitus kokoontuu huomenna torstaina päättämään, mitä tehdä kunniapuheenjohtaja Paavo Väyryselle, joka pyrkii keskustan puheenjohtajaksi vaikka on samanaikaisesti toisen puolueen jäsen.

Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen Presidenttitentissä, presidentinvaalit 2018
Derrick Frilund / Yle

Keskustalaiset ovat eduskunnassa vaitonaisia puolueelle kiusallisesta tilanteesta.

Puoluehallitus kokoontuu kuitenkin huomisaamuna miettimään, miten saada pysäytettyä Väyrysen aikeet asettua kesäkuun Sotkamon puoluekokouksen puheenjohtajakisaan.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä saattaa joutua jääväämään itsensä huomenna Väyrysen puheenjohtajaehdokkuuden käsittelyn ajaksi, sillä kyse on paikasta, jota sekä hän että Väyrynen havittelevat.

Huomisissa keskusteluissa keskiöön noussee Väyrysen erottaminen, sillä puolueen sääntöjen mukaan puheenjohtajan on oltava keskustan jäsen. Keskustaan kuulumattomana Väyrynen ei voisi pyrkiä puheenjohtajaksi.

Keskustan ongelma liittyy siihen, että puolueen säännöistä (siirryt toiseen palveluun) ei löydy selkeää vastausta siihen, miten nyt kahteen puolueeseen kuuluvan Väyrysen kanssa pitäisi menetellä.

Sääntöjen pykälän numero neljän mukaan "Puoluejärjestön jäsen tai jäseneksi pyrkivät eivät saa kuulua muuhun puolueeseen". Tätä Väyrysen selvästi rikkoo, sillä hän on jäsen perustamassaan Kansalaispuolueessa.

Sääntöjen mukaan jäsenen voi kuitenkin erottaa vain paikallisyhdistys, johon jäsen kuuluu. Se ei toteutune, sillä Väyrynen on yhdistyksensä eli Keminmaan keskustaseuran puheenjohtaja.

Puolueen sääntöjen mukaan puoluehallitus ja puoluevaltuusto voivat tehdä päätöksen koko paikallisyhdistyksen erottamisesta. Se ei kuitenkaan poistaisi ongelmaa, sillä Väyrynen voisi hakeutua jonkin toisen yhdistyksen jäseneksi.

Huomisessa kokouksessa jouduttaneenkin lukemaan siksi myös yhdistyslakia (siirryt toiseen palveluun) ja se pykälää 14 jäsenen erottamisesta, jossa perusteena voi olla myös vahingon aiheuttaminen.

Puoluehallituksen huomisesta kokouksesta kirjoitti muun muassa puoluehallituksen jäsen Peter Ahlbäck Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun). Kutsu kokoukseen oli Ahlbäckin mukaan tullut eilen tiistaina kello 16.26.

Lue myös:

Väyrysen erottamista keskustasta pohditaan – Kaikkonen: "Toivon, että Väyrynen luopuisi Kansalaispuolue-hankkeestaan"