Nousiaisten vesikriisin keskellä elävä Marjo Isopahkala ei voi tiskata, pestä pyykkiä tai käydä suihkussa – "Täytyy varmaan lähteä uimahalliin pesulle"

Vesihanan päällä olevat lapaset takaavat sen, ettei kloorattua vettä tule vahingossakaan käytettyä.

vesijohtovesi
Nainen ja mies kahvipöydässä.
Kalle Mäkelä / Yle

NousiainenMarjo Isopahkalan kotona keitetään kahvia kanisterissa olevasta vedestä. Se on haettu vesitankista, jonka vesi on puhdasta ja juomakelpoista.

Nousiainen on kärsinyt vesikriisistä jo noin kolme viikkoa. Kaikki alkoi, kun lähekkäin kulkevat käyttövesi- ja jäteputket rikkoutuivat yhtä aikaa. Rikon takia jätevettä pääsi sekoittumaan juomaveteen.

Isopahkalan perheessä on totuttu vesijohtoveden puuttumiseen, sillä ennen nykyiseen taloon muuttoa he asuivat mökkiolosuhteissa ilman juoksevaa vettä. Silti vesikriisi ottaa koville.

– Juoksevaan veteen ehti jo tottua, joten kyllä sen puuttuminen tuntuu aluksi hankalalta, hän sanoo.

Nousiaisten kunta aloitti putkistojen tehokloorauksen myöhään tiistai-iltana. Keskiviikkoaamuna Marjo Isopahkala alkoi vaistomaisesti pestä kasvojaan hanavedellä. Hän huomasi virheensä muutaman sekunnin jälkeen.

Kloori on korkeina pitoisuuksina syövyttävää.

– Kyllä siinä vähän säikähti. Ei vesi oikein edes haissut klooria, joten olikohan se vielä edes ehtinyt tänne asti, Isopahkala pohtii.

Jos tämä kestää kovin pitkään, alkaa elämä mennä vähän hankalaksi.

Marjo Isopahkala

Tehokloorauksen aikana Nousiaisten vesijohtoverkon vettä saa käyttää ainoastaan wc:n huuhteluun. Veden juominen on ehdottomasti kielletty, eikä sillä saa pestä edes käsiä.

Aamuisesta vahingosta viisastuneena Marjo Isopahkala on laittanut vesihanan päälle lapaset. Näin vettä ei tule vahingossakaan käytettyä.

– Ei saa käydä suihkussa, ei pestä pyykkiä, ei tiskata. Jos tämä kestää kovin pitkään, alkaa elämä mennä vähän hankalaksi. Pitää varmaan lähteä uimahalliin pesulle. Mietinkin jo tässä, että onkohan Raisiossa uimahallissa ruuhkaa, Isopahkala sanoo.

Mies istuu ruokapöydän ääressä ja nainen kaataa kahvia.
Kalle Mäkelä / Yle

Vatsataudin aikana meinasi loppua usko

Käyttövesiputkeen päässyt jätevesi aiheutti Nousiaisissa mittavan vatsatautiepidemian. Yhteensä vatsatautiin ehti sairastua satoja ihmisiä.

Myös Isopahkalan perheessä on sairastettu. Marjo Isopahkala kuvaa vatsatautia pahimmaksi, mitä hän on Suomessa sairastanut.

– Se tuli yhtäkkiä ja oli ihan hirveä. Miehellä se meni ohi kolmessa tai neljässä päivässä, mutta minulla se kesti kymmenen päivää. Usko meinasi loppua. Kyllä se hieman ärsytti, että vesiputken hajoamisen takia sai niin pitkään sairastaa, Isopahkala sanoo.

Voisiko kunta opastaa?

Nousiaisten tehoklooraus kestää arviolta lauantaihin saakka. Sen jälkeen siirrytään verkoston huuhteluvaiheeseen. Tehokloorauksen jälkeen veden keittokehotusta jatketaan vielä jonkin aikaa.

Kunta on jakanut Nousiaisten asukkaille ohjeita siitä, miten kloorauksen aikana tulee toimia. Marjo Isopahkala uskoo, että valtaosa ihmisistä osaa niitä kyllä noudattaa, mutta osa voi kaivata apua.

– Toivotaan, että kunta pitää huolta siitä, että ohjeet menevät perille. Voisiko joku olla vaikka auttamassa asian kanssa, erityisesti vanhempien ihmisten luona, Isopahkala pohtii.

Mies rapsuttaa lattialla makaavaa koiraa.
Marjo Isopahkalan ja Markus Rönnholmin kaksi koiraa ja kissa saavat nekin juomavetensä pullosta.Kalle Mäkelä / Yle

Vesikriisi sai auttamishalun yltymään

Jos vesikriisistä täytyy etsiä jotain positiivista, on se Marjo Isopahkalan mukaan yhteisöllisyyden lisääntyminen. Laihoisten kylässä, jossa Isopahkala asuu, autetaan naapuria muutenkin, mutta vesikriisi on saanut auttamishalun yltymään entisestään.

Isopahkala on muun muassa saanut käydä hakemassa vettä naapurilta, jolla on oma kaivo.

– Kun ihmiset seisovat ja jonottavat vesitankeilla, tulee yhteisöllinen meininki ja jutellaan helpommin kuin yleensä. On ainakin jotakin puhuttavaa, Isopahkala sanoo.

Hieman alle 5 000 asukkaan varsinaissuomalaisessa Nousiaisten kunnassa on viimeisten viikkojen aikana opittu arvostamaan hanasta tulevaa vettä. Marjo Isopahkala kuitenkin arvelee, että maalaiskunnassa on ehkä osattu suhtautua asiaan paremmin kuin kaupungissa olisi osattu.

– Täällä on yleensä kaikilla autot, joilla ensinnäkin pääsee hakemana vettä tankista. Kyllä se aika paljon vaikeammaksi menisi jossain kaupungissa, Isopahkala sanoo.

Lue myös:

Yhteisöt ja yksityishenkilöt riensivät nousiaislaisten apuun vesikriisin keskelle – "Ovet ovat auki ympäri vuorokauden"

Nousiaisten vesikriisi helpottamassa – kouluissa ja päiväkodeissa voi taas juoda hanavettä

Nousiainen tehostaa tiedotusta vesikriisin keskellä – pyytää nyt kotitalouksilta yhteystietoja

Virus- ja bakteerikirjo laajenee Nousiaisissa