Kevan toimitusjohtaja hämmästelee puheita lomarahaleikkausten korvaamisesta eläkemaksun alennuksilla

Julkisen alan työeläkevakuutuksia hoitavan Kevan toimitusjohtajan Timo Kietäväisen mukaan Keva ei ole ollut neuvotteluissa mukana. Kietäväinen sanoo, että työnantajien eläkemaksuista päättää Kevan valtuuskunta täysin itsenäisesti.

Keva (Kuntien eläkevakuutus)
KEVAn toimitusjohtaja Timo Kietäväinen
KEVAn toimitusjohtaja Timo Kietäväinen Jarno Kuusinen / AOP

Julkisen alan työeläkevakuutuksia hoitavassa Kuntien eläkevakuutuksessa Kevassa ihmetellään puheita lomarahaleikkausten korvaamisesta eläkemaksuja alentamalla.

– Keva ei ole ollut neuvotteluissa mukana, Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo.

Kietäväinen korostaa, että eläkemaksuista päätetaan Kevan valtuuskunnassa loppuvuodesta.

– Kevan valtuuskunta päättää työnantajien eläkemaksusta täysin autonomisesti, Kietäväinen sanoo.

– Vielä kerran sanon, että Keva ei ole ollut työmarkkinaneuvotteluissa mukana.

Kunta-alan neuvotteluja on jarruttanut raju kiista kilpailukykysopimuksessa sovitun lomarahaleikkauksen korvaamisesta palkansaajille.

Ylen tietojen mukaan esiin on nostettu uusi ehdotus, jolla leikkaus korvattaisiin palkansaajille osittain. Se tapahtuisi niin, että kuntien eläkemaksua alennettaisiin väliaikaisesti, ja varoja käytettäisiin kuntatyöntekijöiden lomarahaleikkauksen lieventämiseen.

Kevennys tulisi ilmeisesti työnantajien maksamiin eläkemaksuihin. Työmarkkinajärjestöt sopivat kuntien ja valtion työntekijöiden lomarahan leikkaamisesta kaksi vuotta sitten osana kilpailukykysopimusta.

Ylen tietojen mukaan puheita olisi ollut siitä, että lomarahaleikkauksesta korvattaisiin palkansaajille esimerkiksi 200 miljoonaa euroa. Tietoja ei ole vahvistettu neuvottelulähteistä. Kuntatyönantajien mukaan mitään tarjousta ei ole tehty.

– En tiedä mistä tämä on lähtenyt liikkeelle. En vahvista tällaista tietoa, KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoi iltapäivällä Ylelle.

Sipilä: Olisin tyytyväinen, jos ratkaisu syntyy

Kunta-alan neuvottelut kariutuivat sunnuntaina, kun palkansaajajärjestöt vaativat korvaukseksi lomarahaleikkauksesta 300 miljoonaa euroa kahden vuoden aikana, mikä korvaisi työntekijöille leikkauksesta puolet. Ehdotus ei käynyt työnantajille.

Vielä ei ole tiedossa, miten työntekijät suhtautuisivat ehdotukseen, koska eläkemaksujen väliaikainen pienentäminen voi johtaa paineisiin korottaa maksuja myöhemmin.

– Kaikenlaisia huhuja liikkuu. Nyt on ennenaikaista ottaa kantaa mihinkään yksittäiseen huhuun, sanoi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKO:n toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi torstai-iltapäivänä eduskunnassa, että hän seuraa tilannetta tarkasti.

Sipilä korosti jälleen, että neuvotteluja käyvät työnantaja- ja työntekijäjärjestöt, eikä valtio ole niissä osapuoli.

Sipilältä kysyttiin myös kommenttia siihen, että ratkaisu syntyisi eläkemaksua keventämällä.

– Olisin hyvin tyytyväinen, jos joku ratkaisu syntyisi, hän kuittasi.

JUKO:n Maria Löfgren ei pidä mahdottomana, että kunta-alan neuvotteluissa syntyisi sopu torstai-iltana. Hänen mukaansa neuvotteluissa on pikku hiljaa edistytty. Osapuolet jatkavat neuvotteluja kello 17 Kuntatalolla.