1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Presidentinvaalit näkyvät puoluekannatuksessa, olympialaiset alkoivat curling-tappiolla, pakkaslumisateet jatkuvat

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Antti Rinne ja Petteri Orpo
Antti Rinne ja Petteri OrpoAOP

Alkuvuoden puoluekannatuksessa näkyvät presidentinvaalit ja aktiivimalli

Ylen vuoden ensimmäisessä puoluekannatuskyselyssä nähdään, miten alkuvuoden presidentinvaalit ovat vaikuttaneet äänestäjiin. Presidentinvaalit antavat kokoomukselle nostetta, mutta SDP:n ja keskustan ehdokkaiden surkea suoritus ei vaikuta heijastuvan puolueiden kannatukseen.

Sen sijaan aktiivimallin vastustaminen näyttäisi lisänneen SDP:n kannatusta.

"Aina voi yhden tai kaksi luunappia paukuttaa" – Monet äidit ja isät eivät tunnista, mitä on väkivalta lastenkasvatuksessa

Äidit ja isät eivät tunnista kaikkia lapsiin kohdistuvan väkivallan muotoja. Lastensuojelun keskusliiton selvityksessä todetaan, että huomattavan suuri osa vanhemmista ei vastannut tai ei osannut sanoa, onko kurittanut lapsiaan vai ei.

Esimerkiksi tukistamista tai luunappia ei välttämättä mielletä väkivallaksi. Yle selvitti, missä menevät kuritusväkivallan rajat.

Henkilö antamassa luunappia lapselle
Yle

1525 ihmistä päättää, kenestä tulee seuraava arkkipiispa – vaalin ensimmäinen kierros käydään tänään

Arkkipiispanvaalin ensimmäinen kierros käydään tänään. Vaalissa äänestävät arkkihiippakunnan papit ja lehtorit, kirkolliskokousedustajat sekä hiippakuntavaltuustojen, tuomiokapitulien ja kirkkohallituksien jäsenet.

Lisäksi äänestämässä on runsaat 600 maallikkovalitsijaa. Yksi heistä on turkulainen Anna Lintunen, jonka mielestä maallikkovalitsijat edustavat kaikkia seurakuntalaisia.

Turun tuomiokirkko
Anne Saarinen / AOP

Aamupalaa ja Jumalan sanaa – Trumpin rukousaamiainen kokoaa jälleen maailman eliittiä Washingtoniin

Washingtonin Hilton-hotellissa kaikuvat tänään uskon sanat, kun maailman eliittiä kokoontuu Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin johdolla yhteiselle aamiaiselle.

Tapahtumaan osallistuu yli 3 000 poliittista, uskonnollista ja talouselämän vaikuttajaa noin 140 maasta. Paikalla on myös Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.).

Presidentti Donald Trump ja republikaanisenaattori John Boozman painoivat päänsä rukoukseen.
Presidentti Donald Trump ja republikaanisenaattori John Boozman painoivat päänsä rukoukseen.Win McNamee / EPA

Kausteen ja Rantamäen urakka alkoi tappiolla

Olympialaisten avajaisia vietetään vasta perjantaina, mutta Suomen curling-sekajoukkue otti jo varaslähdön kisoihin avaamalla urakkansa 4–9-tappiolla Etelä-Koreaa vastaan.

Tänään joukkue pelaa vielä toisen ottelun Sveitsiä vastaan, lisäksi mäkihyppääjät karsivat normaalimäessä.

Pakkaslumisateet jatkuvat paikoin

Aamun aikana etelärannikon tuntumassa tulee ajoittain sakeita lumikuuroja, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. Ajokeli on liukkauden ja pöllyävän lumen vuoksi huono tai erittäin huono eteläisimmässä osassa maata.

Päivällä lumikuuroja tulee vielä etelässä ja idässä. Myös Lapin pilvisimmillä alueilla voi tulla kevyttä pakkaslumisadetta.

Iltapäivän sää.
Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi