1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksa

Analyysi: Pitkän odottelun loppu – Saksan uusi hallitus haluaa uuden alun Euroopalle

Eurooppalaisittain Saksan uuden hallituksen tärkein ominaisuus on, että se on ylipäätään olemassa, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Saksa
Angela Merkel lehdistön edessä.
Angela Merkel lehdistön edessä 6. helmikuuta.EPA

StrasbourgSaksan uutta hallitusta on odoteltu muualla Euroopassa kuin Godot'ta Huomenna hän tulee -näytelmässä. Odottelu alkoi jo ennen Saksan syyskuisia vaaleja, ja on jatkunut pitkälti yli puoli vuotta.

Todellisuus poikkeaa näytelmästä lähinnä sikäli, että siinä missä näytelmän Godot ei koskaan saavu, Saksassa odottelu näyttäisi päättyvän hallituksen muodostamiseen, jos SPD:n jäsenet eivät torju sopua.

Euroopan kärsimättömin odottelija on ollut Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka vieraili Berliinissä tapaamassa liittokansleri Angela Merkeliä jo kampanjansa aikana, ennen valintaansa presidentiksi.

Nyt Elysée-palatsissa luetaan tarkkaan Saksan CDU:n, CSU:n ja SPD:n sopimaa 177-sivuista hallitusohjelmaa. Macronin ajamat Euroopan tason uudistukset eivät liikahda, ellei Saksassa ole hallitusta joka tukisi niitä.

*Ohjelman ensimmäinen luku *on nimeltään "Uusi alku Euroopalle", ja sen kirjaukset ovat hyvin samankaltaisia kuin tammikuinen hallitustunnustelujen lopputulos.

– En tiedä yhtään toista maata, jonka hallitusohjelmassa Eurooppa mainitaan 312 kertaa, sanoi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

*Saksa on valmis maksamaan *lisää rahaa EU-budjettiin brexitin jälkeen. Euroalueelle voidaan perustaa oma budjetti, jota voitaisiin jatkossa käyttää suhdanteiden tasaamiseen investointien kautta.

Yritysverotuksessa Saksa haluaa yhteisöverolle eurooppalaisen minimitason. Euroopan vakausmekanismi EVM pitäisi muuttaa eurooppalaiseksi valuuttarahastoksi, tosin sen mahdolliset uudet tehtävät jätetään hallitusohjelmassa auki.

Valtiovarainministerin tehtävä siirtyy CDU:lta SPD:lle. Vaihto enteilee tiukan talouskurilinjan höllentymistä Wolfgang Schäublen pitkän ministerikauden jälkeen.

*Lopputulos näyttäisi olevan *hieman avoimempi suhtautuminen taloudelliseen yhteisvastuuseen kuin Saksan edellisellä hallituksella. Tämä voi aiheuttaa nikottelua Suomessa, jossa hallitusohjelma sulkee yhteisvastuun jyrkästi pois.

Odottelu ei silti välttämättä lopu tähän, sillä osa hallitusohjelman kirjauksista vaatisi komissiolta uusia lakiesityksiä. Nykyinen komissio on ilmoittanut antavansa kaikki lakiesityksensä toukokuuhun mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että se ei ehdi hyödyntää Saksan ja Ranskan uudistusmielisten hallitusten tuomaa aikaikkunaa omalla kaudellaan.

– Pitäisin epätodennäköisenä että esimerkiksi EMU:n kehittämisessä tämä komissio tekisi uusia lakiesityksiä sen lisäksi mitä nyt ollaan tehty, sanoi komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Uusi komissio aloittaa eurovaalien jälkeen syksyllä 2019. Kataisen mukaan uudistuksille suopea poliittinen ympäristö on olemassa vielä silloinkin.

Lue seuraavaksi