1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kahvilat

Kahvila Saha ei saanut poikkeamislupaa – "Ei ollut mikään helppo päätös"

Kokkolan rakennus- ja ympäristölautakunta on evännyt Sahan poikkeamislupahakemuksen. Hylkäämistä esittänyt Vesa Pohjola vetoaa muun muassa turvallisuus- ja meluongelmiin.

Kahvila Saha Kokkolan Ykspihlajassa. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Virkamiehet olisivat myöntäneet ykspihlajalaiselle kulttuurikahvila Sahalle poikkeamisluvan, mutta rakennus- ja ympäristölautakunta päätti toisin. Lautakunta päätti asiasta keskiviikkona äänin 7–3.

Poikkeamislupa olisi turvannut kahvilan toiminnan ensi kesänä. Alueelle on tekeillä asemakaava, jonka valmistuttua kahvila voi hakea varsinaista rakennuslupaa. Kaava valmistuu nopeimmillaankin myöhään keväällä, joten Sahan ensi kesän toiminta on nyt uhattuna. Saha on toiminut Potin rannassa usean vuoden.

Esityksen lupahakemuksen hylkäämisestä teki varapuheenjohtaja Vesa Pohjola (vas.). Hän perustelee päätöstään sillä, että jo edellisessä kokouksessa oli tullut ilmi asioita, jotka puhuivat hylkäämisen puolesta.

Pohjolan mukaan epäselvyydet liittyvät turvallisuuteen, parkkipaikkoihin ja melurajoihin.

– Viranomaisilla on ollut vaikeuksia päästä alueelle, samoin venetrailereilla, koska autoja on parkissa molemmin puolin tietä, Pohjola ottaa esimerkin.

Hän muistuttaa, että poikkeamislupa ei voi rajata edellämainittuja asioita. Ne pitää määritellä rakennusluvassa, jota ei siis voi hakea niin kauan kuin alueen kaava on kesken.

Laineet lyövät

Kahvila Sahan puolesta on kampanjoitu vilkkaasti Kokkolassa: kaupungille muun muassa luovutettiin joulukuussa 4 500 ihmisen allekirjoittama adressi. Vesa Pohjola harmittelee, että näin pitkälle jouduttiin menemään:

– Ei ole mikään helppo päätös ollut esittää tätä.

Sosiaalisessa mediassa on myös kyseenalaistettu Pohjolan motiiveja: hän on Kokkolan moottorivenekerhon kommodori. Kerholla taas on oma ravintola hyvin lähellä Sahaa.

Tämä ei kuitenkaan ole elämän ja kuoleman kysymys.

Rakennus- ja ympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Vesa Pohjola

Lautakunnan varapuheenjohtaja pitää päivänselvänä, että tällaisissa päätöksissä laineet lyövät kovina kaikin tavoin. Hän muistuttaa myös asuvansa lähellä kahvilaa. Pohjola sanoo silti ajattelevansa asiaa lähinnä kuntapäättäjänä.

– Kyllä meidän pitää kaikkien olla samalla viivalla näitten asioitten suhteen.

Kahvila Sahan yrittäjä Outi Airola kertoi Keskipohjanmaa-lehdelle (siirryt toiseen palveluun) olleensa ennen päätöstä jo positiivisella mielellä, koska kaavoitus saatiin vauhtiin. Airola valittelee tilannetta etenkin kesätyöntekijöiden kannalta, joiden osalta tilanne jää nyt täysin auki. 

Marssikaavan mukaan

Pohjola kehottaa ajattelemaan positiivisesti: alueen kaava on työn alla.

– Tämä ei kuitenkaan ole elämän ja kuoleman kysymys. Kaavan valmistuttua haetaan rakennuslupa, jossa reunaehdot täyttyvät, niin saadaan kerralla pakettiin asia.

Hän sanookin olevansa harmissaan paitsi tilanteesta, myös sen aiheuttamasta kohusta:

– Ei kannata niin valtavasti lähteä revittelemään. Minusta tämä on järkevä päätös: edetä oikean marssikaavan mukaan.

Ensimmäinen kaavaluonnos on jo nähtävillä 12.2. saakka. Mielipiteitä on jo tullut puolesta ja vastaan. Sen jälkeen nähtäville tulee korjattu kaava. Nopeimmillaan kaava voi ehtiä valtuustoon keväällä, ehkä huhti- tai toukokuussa.